§ 4. - Wymagania weterynaryjne przy produkcji i dla produktów rybołówstwa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.132.1418

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.
§  4.
1.
Wymagania weterynaryjne dla żywych mięczaków umieszczanych na rynku dla:
1)
obszarów produkcji są określone w załączniku nr 9 do rozporządzenia;
2)
zbioru są określone w załączniku nr 10 do rozporządzenia;
3)
przejścia są określone w załączniku nr 11 do rozporządzenia;
4)
pomieszczeń i wyposażenia zakładów wysyłkowych i oczyszczających są określone w załączniku nr 12 do rozporządzenia;
5)
żywych mięczaków przeznaczonych bezpośrednio do spożycia przez ludzi są określone w załączniku nr 13 do rozporządzenia;
6)
pakowania, konfekcjonowania, przetrzymywania i znakowania dostaw są określone w załączniku nr 14 do rozporządzenia;
7)
transportu są określone w załączniku nr 15 do rozporządzenia;
8)
urzędowego nadzoru nad etapami produkcji w zakresie kontroli zdrowia publicznego i monitorowania produkcji są określone w załączniku nr 16 do rozporządzenia.
2.
Wymagania weterynaryjne, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio do żywych mięczaków przeznaczonych do przetwarzania.
3.
Mięczaki powinny być przetwarzane z zachowaniem wymagań, które są określone w załącznikach nr 4-8 do rozporządzenia.