§ 1. - Wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy znakowaniu mięsa pozyskanego ze zwierząt poddanych ubojowi z konieczności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2010.29.150

Akt utracił moc
Wersja od: 26 lutego 2010 r.
§  1.
1.
Uznane za zdatne do spożycia przez ludzi mięso pozyskane ze zwierząt poddanych ubojowi z konieczności poza rzeźnią zgodnie z wymaganiami, o których mowa w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14) w załączniku III w sekcji I w rozdziale VI, znakuje się okrągłym znakiem jakości zdrowotnej o średnicy 6 cm, zawierającym:
1)
w górnej części - litery PL;
2)
w środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny;
3)
w dolnej części - litery IW.
2.
Przy znakowaniu mięsa, o którym mowa w ust. 1, przepisy rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75), załącznik I, sekcja I, rozdział III, ust. 1, 2, 4 i 5 stosuje się odpowiednio.