Wymagania weterynaryjne dla produktów pszczelich przeznaczonych do spożycia przez ludzi, przywożonych z państw trzecich na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2006.95.665

Akt utracił moc
Wersja od: 6 czerwca 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 23 maja 2006 r.
w sprawie wymagań weterynaryjnych dla produktów pszczelich przeznaczonych do spożycia przez ludzi, przywożonych z państw trzecich na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej

Na podstawie art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127) zarządza się, co następuje:
Produkty pszczele przeznaczone do spożycia przez ludzi, przywożone z państw trzecich na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
1)
powinny pochodzić z państwa trzeciego, w którym:
a)
zgnilec amerykański pszczół jest chorobą podlegającą obowiązkowi zwalczania,
b)
zgnilec europejski jest chorobą podlegającą obowiązkowi rejestracji;
2)
nie powinny:
a)
zawierać pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w ilości przekraczającej dopuszczalne poziomy określone w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiającym wspólnotową procedurę dla określania maksymalnego limitu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 224 z 18.08.1990, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 10, str. 111),
b)
pochodzić z obszaru podlegającego ograniczeniom związanym z występowaniem zgnilca amerykańskiego pszczół.
Przesyłkę produktów pszczelich, o których mowa w § 1, zaopatruje się w oryginał świadectwa zdrowia, którego wzór jest określony w załączniku do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 220, poz. 1892).

ZAŁĄCZNIK 

WZÓR

Świadectwo zdrowia

Rzeczpospolita Polska

dla produktów pszczelich przeznaczonych do spożycia przez ludzi, przywożonych z państw trzecich na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nr ...........

Państwo wysyłki: ...........................................

Państwo pochodzenia: .......................................

Właściwe władze państwa trzeciego, z którego produkty pszczele

są przywożone: .............................................

I. Identyfikacja produktów

Nazwa produktu i kod taryfy celnej (kod CN): ...............

Liczba opakowań lub pojemników w przesyłce produktów: ......

Waga netto przesyłki produktów (w kg): .....................

Środek transportu: .........................................

II. Pochodzenie produktów pszczelich

Nazwa, adres i urzędowy numer identyfikacyjny zakładu, w

którym produkty pszczele zostały poddane konfekcjonowaniu:

............................................................

............................................................

Nazwa i adres wysyłającego: ................................

III. Przeznaczenie produktów pszczelich

Nazwa odbiorcy oraz adres miejsca przeznaczenia: ...........

IV. Poświadczenie zdrowotności

Ja, niżej podpisany urzędowy lekarz weterynarii, niniejszym

zaświadczam, że produkty pszczele:

1) pochodzą z państwa trzeciego, w którym zgnilec

amerykański

pszczół jest chorobą podlegającą obowiązkowi zwalczania;

2) pochodzą z państwa trzeciego, w którym zgnilec europejski

jest chorobą podlegającą obowiązkowi rejestracji;

3) nie zawierają pozostałości weterynaryjnych produktów

leczniczych w ilości przekraczającej dopuszczalne poziomy

określone w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2377/90;

4) nie pochodzą z obszaru podlegającego ograniczeniom

związanym z występowaniem zgnilca amerykańskiego pszczół.

Sporządzono w ................... dnia ....................

(dzień/miesiąc/rok)

pieczęć

.......................................

(podpis urzędowego lekarza weterynarii)

.......................................

(imię, nazwisko i stanowisko)

Uwaga:

Kolor pieczęci powinien być inny niż kolor druku.