Art. 5a. - Wymagania weterynaryjne dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.33.288

Akt utracił moc
Wersja od: 24 lutego 2005 r.
Art.  5a. 7

 

1.
Dopuszcza się produkcję produktów pochodzenia zwierzęcego na obszarach podlegających ograniczeniom ustanowionym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt lub umieszczanie na rynku produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z takich obszarów, jeżeli:
1)
produkty takie nie pochodzą z gospodarstwa, w którym podejrzewa się lub stwierdzono chorobę zakaźną zwierząt, wymienioną w przepisach wydanych na podstawie ust. 2;
2)
przy produkcji tych produktów zostały spełnione wymagania weterynaryjne określone w przepisach wydanych na podstawie ust. 2;
3)
produkty takie są zaopatrzone w świadectwo zdrowia.
2.
Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia:
1)
wykaz chorób zakaźnych zwierząt, ze względu na które wprowadza się zakaz albo ograniczenie umieszczania na rynku produktów pochodzenia zwierzęcego,
2)
sposób produkcji i znakowania produktów pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w ust. 1,
3)
wymagania, jakie powinno spełniać świadectwo zdrowia dla produktów, o których mowa w ust. 1

- mając na uwadze ochronę zdrowia publicznego, zapobieganie przenoszeniu chorób zakaźnych zwierząt oraz obowiązujące w tym zakresie przepisy Unii Europejskiej.

7 Art. 5a dodany przez art. 3 pkt 4 ustawy z dnia 7 stycznia 2005 r. o zmianie ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U.05.23.188) z dniem 24 lutego 2005 r.