Art. 30. - Wymagania weterynaryjne dla produktów pochodzenia zwierzęcego.
Dz.U.2004.33.288
Akt utracił mocW ustawie z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634, z późn. zm.3)) w art. 40 ust. 5 otrzymuje brzmienie:
"5. Organy Inspekcji Weterynaryjnej sprawują nadzór nad:
1) zakładami produkującymi produkty pochodzenia zwierzęcego, w rozumieniu przepisów o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego w zakresie spełniania tych wymagań,
2) badaniem zwierząt rzeźnych i ich mięsa, mięsa zwierząt łownych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych na potrzeby własne gospodarstwa,
3) produkcją lodów zawierających w swoim składzie mleko w zakładach objętych nadzorem organów Inspekcji Weterynaryjnej,
4) sprzedażą produktów pochodzenia zwierzęcego w handlu obwoźnym ze specjalnych środków transportu,
5) przywożonymi z państw trzecich produktami pochodzenia zwierzęcego,
6) produkcją i sprzedażą bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego,
7) prawidłowością prowadzenia systemu HACCP i kontroli wewnętrznej w zakładach,
8) zaopatrywaniem środków transportu morskiego w komunikacji międzynarodowej w produkty pochodzenia zwierzęcego, które nie spełniają wymagań weterynaryjnych i są przeznaczone do spożycia przez załogę i pasażerów.".