Rozdział 7 - Znakowanie - Wymagania weterynaryjne dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.132.1419

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  7

Znakowanie

§  37.
Mięso mielone i surowe wyroby mięsne umieszczone w opakowaniach jednostkowych, przeznaczone do umieszczenia na rynku, zaopatruje się w znak weterynaryjny.
§  38.
1. 21
 Stosuje się następujące znaki weterynaryjne:
1)
dla mięsa mielonego - znak owalny o szerokości co najmniej 6,5 cm i wysokości co najmniej 4,5 cm, przy czym wysokość liter powinna wynosić co najmniej 0,8 cm, a cyfr - 1 cm, zawierający:
a)
w górnej części - litery PL,
b)
na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu,
c)
w dolnej części - litery EWG

- z tym że wymiary znaku oraz wysokość liter i cyfr mogą być mniejsze w zależności od wielkości produktu lub rodzaju opakowania;

2)
dla surowych wyrobów mięsnych przygotowanych z:
a)
mięsa bydła, świń, owiec, kóz i grubej zwierzyny łownej utrzymywanej na fermach - znak odpowiadający znakowi określonemu w pkt 1,
b)
mięsa drobiowego, mięsa ptaków łownych utrzymywanych na fermach lub zwierząt futerkowych - znak owalny zawierający informacje określone w pkt 1, przy czym wysokość liter i cyfr powinna wynosić 0,2 cm,
c)
mięsa zwierząt łownych - znak o kształcie pięciokąta zawierający informacje określone w pkt 1, przy czym wysokość liter i cyfr dla grubej zwierzyny łownej powinna wynosić 0,8 cm i 1 cm, a dla drobnej zwierzyny łownej - 0,2 cm.
2.
Dopuszcza się umieszczanie na rynku mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych oznakowanych znakiem weterynaryjnym owalnym zawierającym informacje określone w przepisach Unii Europejskiej18).
3.
Mięso mielone i surowe wyroby mięsne pochodzące z zakładów, które uzyskały odstępstwa w stosowaniu niektórych organizacyjnych, technicznych i technologicznych wymagań weterynaryjnych wymaganych przy produkcji mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, znakuje się znakiem weterynaryjnym kwadratowym, zawierającym:
1)
w górnej części - litery PL;
2) 22
 na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;
3)
w dolnej części - napis NA RYNEK KRAJOWY.
4.
W przypadkach, o których mowa w § 10 i 17, na mięsie mielonym i surowych wyrobach mięsnych umieszcza się znak weterynaryjny okrągły o średnicy 3 cm lub mniejszy, w zależności od wielkości produktu lub rodzaju opakowania, zawierający:
1)
w górnej części - litery PL;
2) 23
 na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;
3)
w dolnej części - litery IW.
§  39. 24
 Jeżeli na opakowaniach zbiorczych albo transportowych surowych wyrobów mięsnych brak informacji określonych w przepisach o znakowaniu środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych, to umieszcza się na nich:
1)
widoczne i czytelne informacje dotyczące gatunku zwierzęcia, z mięsa którego przygotowano surowe wyroby mięsne, a w przypadku kilku gatunków - ich procentowy udział;
2)
datę przygotowania surowych wyrobów mięsnych - jeżeli surowe wyroby mięsne w tym opakowaniu nie są przeznaczone dla konsumenta ostatecznego.
§  40. 25
 Na opakowaniach jednostkowych mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych otrzymanych z mięsa mielonego, z wyłączeniem surowych kiełbas i mięsa do produkcji kiełbas, umieszcza się informacje o:
1)
procentowej zawartości tłuszczu;
2)
stosunku zawartości kolagenu do zawartości białka w mięsie.
21 § 38 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 16 lit. a) rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
22 § 38 ust. 3 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 16 lit. b) rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
23 § 38 ust. 4 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 16 lit. c) rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
24 § 39 zmieniony przez § 1 pkt 17 rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
25 § 40 zdanie wstępne zmienione przez § 1 pkt 18 rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.