Rozdział 3 - Wymagania weterynaryjne dla surowych wyrobów mięsnych - Wymagania weterynaryjne dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.132.1419

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  3

Wymagania weterynaryjne dla surowych wyrobów mięsnych

§  12.
Surowe wyroby mięsne umieszcza się na rynku, jeżeli zostały przygotowane:
1)
ze świeżego mięsa bydła, świń, owiec, kóz, drobiu, królików, zwierząt łownych utrzymywanych na fermach i zwierząt łownych;
2) 10
 z mięsa spełniającego wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa zwierząt łownych umieszczanych na rynku oraz w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku;
3) 11
 w przypadku mięsa przywożonego - z mięsa spełniającego wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy przywozie mięsa i produktów mięsnych, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa zwierząt łownych umieszczanych na rynku, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, umieszczanych na rynku, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji oraz dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku oraz w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy przeprowadzaniu badania mięsa na włośnie oraz zamrażaniu mięsa niepoddanego temu badaniu;
4) 12
 z mięsa mrożonego, a od dnia uboju nie upłynęło:
a)
18 miesięcy - w przypadku wołowiny i cielęciny,
b)
12 miesięcy - w przypadku mięsa owiec, kóz, drobiu, królików i zwierząt łownych utrzymywanych na fermach,
c)
6 miesięcy - w przypadku mięsa pochodzącego od innych gatunków zwierząt

- przy czym powiatowy lekarz weterynarii, w przypadku mięsa świń i owiec, może wyrazić zgodę na oddzielenie mięsa od kości, bezpośrednio przed przygotowaniem surowych wyrobów mięsnych, jeżeli będzie to wykonywane zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi;

5)
w zatwierdzonych zakładach spełniających wymagania określone w § 34-36.
§  13.
Na rynku umieszcza się surowe wyroby mięsne:
1)
przygotowane w kontrolowanej temperaturze;
2)
opakowane, przechowywane i transportowane, zgodnie z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu;
3)
zamrożone tylko raz i przeznaczone do sprzedaży przed upływem 18 miesięcy od zamrożenia;
4)
po zakończeniu procesu produkcyjnego niezwłocznie umieszczone w opakowaniach jednostkowych zgodnie z § 41-43 i schłodzone zgodnie z § 14;
5)
poddane kontroli weterynaryjnej zgodnie z § 25 i 26;
6)
oznakowane znakiem weterynaryjnym i opatrzone etykietami zgodnie z § 37-40;
7) 13
 zaopatrzone w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu 599/2004; odbiorca przechowuje świadectwo zdrowia co najmniej przez rok;
8) 14
 które mogą zawierać dozwolone substancje dodatkowe w postaci barwników, w ilościach określonych w przepisach odrębnych9).
§  14.
Opakowane surowe wyroby mięsne umieszcza się na rynku:
1)
schłodzone do temperatury wewnętrznej poniżej:
a)
2 °C - dla wyrobów przygotowanych z mięsa mielonego,
b)
7 °C - dla wyrobów przygotowanych z mięsa świeżego,
c)
4 °C - dla wyrobów przygotowanych z mięsa drobiowego,
d)
3 °C - dla wyrobów zawierających podroby

- w jak najkrótszym czasie;

2)
zamrożone do temperatury wewnętrznej poniżej -18 °C, zgodnie z przepisami o wymaganiach w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych, w jak najkrótszym czasie.
§  15.
Surowe wyroby mięsne przygotowane z mięsa mielonego, z wyłączeniem surowych kiełbas i mięsa do produkcji kiełbas, umieszcza się na rynku, jeżeli mięso mielone użyte do ich produkcji spełnia wymagania określone w § 4-9.
§  16.
Na rynku umieszcza się surowe wyroby mięsne niepoddane promieniowaniu jonizującemu.
§  17.
1.
Surowe wyroby mięsne mogą być umieszczane na rynku krajowym, jeżeli spełniają co najmniej następujące wymagania:
1)
zostały przygotowane:
a)
z mięsa bydła, świń, owiec, kóz, domowych zwierząt jednokopytnych, drobiu, królików, zwierząt łownych utrzymywanych na fermie lub zwierząt łownych,
b)
w zakładach zatwierdzonych lub zakwalifikowanych do produkcji na rynek krajowy i spełniających wymagania określone w § 34-35,
c)
w kontrolowanej temperaturze oraz zamrożone tylko jeden raz i przeznaczone do sprzedaży przed upływem 18 miesięcy,
2)
po zakończeniu procesu produkcyjnego zostały niezwłocznie umieszczone w opakowaniach jednostkowych i schłodzone,
3)
zostały opakowane i były przechowywane, zgodnie z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu,
4)
zostały poddane kontroli weterynaryjnej

- i jeżeli wynika to ze szczególnych zwyczajów konsumpcyjnych.

2. 15
 Na surowych wyrobach mięsnych, o których mowa w ust. 1, umieszcza się znak weterynaryjny określony w § 38 ust. 4.
3.
Surowe wyroby mięsne, o których mowa w ust. 1, mogą być umieszczane na rynku po zaakceptowaniu przez Komisję Europejską10).
§  18.
Mrożone surowe wyroby mięsne mogą być przywożone, jeżeli spełniają wymagania określone w § 11.
10 § 12 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 8 lit. a) rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
11 § 12 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 8 lit. a) rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
12 § 12 pkt 4 tiret zmienione przez § 1 pkt 8 lit. b) rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
13 § 13 pkt 7 zmieniony przez § 1 pkt 9 lit. a) rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
14 § 13 pkt 8 dodany przez § 1 pkt 9 lit. b) rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
15 § 17 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 10 rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.