Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Wymagania weterynaryjne dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.132.1419

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  1

Przepisy ogólne

§  1.
1.
Rozporządzenie określa wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, umieszczanych na rynku.
2.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:
1)
mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, będących przedmiotem sprzedaży bezpośredniej;
2)
mięsa odkostnionego mechanicznie, z którego po poddaniu obróbce cieplnej w zatwierdzonych zakładach przetwórstwa otrzymuje się produkty mięsne;
3)
mięsa mielonego przeznaczonego do produkcji kiełbas, z których otrzymuje się produkty na bazie mięsa.
§  2.
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1)
mięso mielone - mięso, które zostało posiekane lub zmielone za pomocą maszynki do mielenia mięsa o spiralno-śrubowym trybie podającym;
2) 1
 surowe wyroby mięsne - mięso bydła, świń, owiec, kóz, drobiu i zwierząt łownych oraz mięso królików i zwierząt łownych, utrzymywanych na fermach, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych3), zawierające dodatek środków spożywczych, przypraw lub dozwolonych substancji dodatkowych lub poddane obróbce niezmieniającej jego wewnętrznej struktury komórkowej i niepowodującej utraty cech mięsa świeżego;
3)
przyprawy - sól kuchenną, musztardę, przyprawy korzenne i ich ekstrakty, zioła aromatyczne i ich ekstrakty.
1 § 2 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.