§ 4. - Wymagania weterynaryjne dla handlu i przy przywozie świeżego mięsa drobiowego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.76.720

Akt utracił moc
Wersja od: 23 kwietnia 2004 r.
§  4.
1.
Świeże mięso drobiowe niespełniające wymagań, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 i 4 oraz § 2 ust. 3, umieszcza się wyłącznie na rynku krajowym i znakuje w sposób określony w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego, przy czym znak weterynaryjny przestemplowuje się dodatkowo znakiem składającym się z 2 linii prostych przecinających się pod kątem prostym, z punktem skrzyżowania w środku pieczęci tak, aby informacja na nim umieszczona była czytelna.
2.
Mięso, o którym mowa w ust. 1, pozyskuje się, poddaje rozbiorowi, transportuje i przechowuje oddzielnie lub w innym czasie niż mięso będące przedmiotem handlu na terytorium Unii Europejskiej.
3.
Mięso, o którym mowa w ust. 1, może zostać użyte do produkcji produktów mięsnych mogących być przedmiotem handlu, jeżeli produkty te w czasie produkcji zostały poddane jednej z metod obróbki, określonych w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych dla handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi. 3
3 Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych dla handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi wdrażające postanowienia art. 4 ust. 1 dyrektywy 80/215/EWG z dnia 22 stycznia 1980 r. w sprawie problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 47, z 21.02.1980 r.).