§ 5. - Wymagania sanitarne w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1994.119.574
Akt utracił moc
Wersja od: 10 listopada 1994 r.
§ 5.
1.
Sprzedawca mięsa i przetworów mięsnych bez opakowań jednostkowych powinien posiadać:
1)
świadectwo organu urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa, stwierdzające, że mięso zostało uznane za zdatne do spożycia,
2)
zaświadczenie właściwego organu służby weterynaryjnej, stwierdzające, że przetwory mięsne zostały wyprodukowane w zakładzie objętym nadzorem sanitarno-weterynaryjnym.
2.
Warunkiem dopuszczenia mięsa do sprzedaży jest przeprowadzenie w dniu i w miejscu sprzedaży kontroli sanitarno-weterynaryjnej mięsa, co powinno być potwierdzone oznaczeniem mięsa oraz świadectwa, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, pieczęcią "Kontrola San.-Wet.". Mięso podlega tej kontroli niezależnie od badania dokonanego bezpośrednio po uboju.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .