§ 9. - Wymagania sanitarne w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1972.44.279

Akt utracił moc
Wersja od: 25 czerwca 1992 r.
§  9.
1. 7
Piwo o zawartości do 1,5% alkoholu i napoje chłodzące wolno sprzedawać z urządzeń dozujących, jak saturatory wózkowe, automaty, dystrybutory itp., oraz w hermetycznie zamkniętych opakowaniach jednostkowych (butelkach).
2.
Saturatory powinny być podłączone do sieci wodociągowej. W miejscowościach, w których brak jest sieci wodociągowej, lub w miejscach znacznie oddalonych od takiej sieci źródła pobierania wody do saturatorów wymagają zatwierdzenia przez terenowo właściwą stację sanitarno-epidemiologiczną.
3. 8
Napoje spożywane na miejscu mogą być podawane konsumentom wyłącznie w kubkach jednorazowego użycia.
7 § 9 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rynku Wewnętrznego z dnia 18 maja 1990 r. (Dz.U.90.39.227) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 lipca 1990 r.
8 § 9 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Rynku Wewnętrznego z dnia 18 maja 1990 r. (Dz.U.90.39.227) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 lipca 1990 r.