§ 7. - Wymagania sanitarne w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1972.44.279

Akt utracił moc
Wersja od: 25 czerwca 1992 r.
§  7. 4
1.
Nie wolno wprowadzać do obrotu w handlu okrężnym:
1)
dziczyzny,
2)
przetworów mięsnych, z wyłączeniem konserw w puszkach,
3)
drobiu,
4)
tłuszczów zwierzęcych i roślinnych,
5) 5
grzybów świeżych i przetworów grzybowych, z wyjątkiem grzybów hodowlanych,
6)
dietetycznych środków spożywczych,
7)
napojów alkoholowych.
2.
Sprzedaż mięsa w handlu okrężnym odbywać się może przy spełnieniu następujących warunków:
1)
sprzedawca obowiązany jest posiadać świadectwo wystawione przez organ urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa, stwierdzające, że mięso zostało uznane za zdatne do spożycia;
2)
warunkiem dopuszczenia mięsa do sprzedaży jest przeprowadzenie w dniu i w miejscu sprzedaży kontroli weterynaryjnej mięsa przez właściwego weterynaryjnego inspektora sanitarnego, co musi być potwierdzone oznaczeniem mięsa oraz świadectwa, o którym mowa w ust. 1, dodatkową pieczęcią: "Kontrola San.­Wet."; mięso podlega tej kontroli niezależnie od badania dokonanego bezpośrednio po uboju;
3)
mięso uznane przez weterynaryjnego inspektora sanitarnego dokonującego kontroli za niezdatne do spożycia i warunkowo zdatne lub mniej wartościowe nie może być dopuszczone do sprzedaży;
4)
sprzedaż mięsa w miejscach do tego wyznaczonych może odbywać się do godziny 12, chyba że sprzedający zapewni odpowiednie warunki schładzania mięsa, kontrolowane również przez właściwego państwowego terenowego inspektora sanitarnego;
5)
mięso sprzedawane w handlu okrężnym w miejscach do tego wyznaczonych podlega kontroli sanitarno­weterynaryjnej, sprawowanej przez właściwego weterynaryjnego inspektora sanitarnego;
6)
sprzedawca jest obowiązany okazywać świadectwo badania mięsa na żądanie organów kontrolnych;
7)
miejsca wyznaczone do sprzedaży mięsa powinny mieć twardą nawierzchnię oraz być zaopatrzone w bieżącą wodę;
8)
lady i stoły sprzedażowe powinny być pokryte blachą aluminiową, płytą laminatową, płytą z polistyrenu wysokoudarowego lub innym materiałem dopuszczonym przez Państwowy Zakład Higieny do kontaktu z żywnością oraz powinny być wyposażone w daszki (parasole) chroniące przed promieniami słonecznymi i opadami;
9)
sprzedawca obowiązany jest do codziennego mycia i dezynfekcji sprzętu, w tym także kloców do rąbania mięsa, po zakończeniu sprzedaży;
10)
sprzedawca obowiązany jest do oznaczania miejsca sprzedaży w sposób określony w przepisach o działalności gospodarczej;
11)
uruchomienie sprzedaży mięsa może nastąpić wyłącznie po uprzednim przygotowaniu i wyposażeniu wyznaczonego miejsca sprzedaży;
12)
gmina zapewnia porządek w miejscach wyznaczonych do sprzedaży mięsa.
3.
Handel okrężny wyrobami kulinarnymi może być prowadzony w warunkach wykluczających możliwość bezpośredniego kontaktu tych wyrobów z mięsem oraz uniemożliwiających ich zepsucie lub wtórne zanieczyszczenie.
4.
Na targowiskach i w halach targowych dopuszcza się sprzedaż:
1)
grzybów przez zbieraczy,
2)
środków spożywczych wyprodukowanych przez producentów we własnych gospodarstwach rolnych, ogrodniczych i hodowlanych, z wyjątkiem wędlin i wyrobów wędliniarskich.
4 § 7 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rynku Wewnętrznego z dnia 18 maja 1990 r. (Dz.U.90.39.227) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 lipca 1990 r.
5 § 7 ust. 1 pkt 5 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 20 maja 1992 r. (Dz.U.92.47.214) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 czerwca 1992 r.