§ 4. - Wymagania sanitarne w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1972.44.279

Akt utracił moc
Wersja od: 25 czerwca 1992 r.
§  4.
1.
Pomieszczenia, w których przechowuje się środki spożywcze, urządzenia i sprzęt do ich przenoszenia, przechowywania i sprzedaży, oraz środki transportowe do sprzedaży obwoźnej powinny być utrzymywane we wzorowej czystości.
2.
Środki spożywcze wolno trzymać w naczyniach, których wnętrze wykonane jest z materiału nieszkodliwego dla zdrowia ludzkiego, nie reagującego chemicznie przy zetknięciu ze środkiem spożywczym.
3.
Naczynia przeznaczone do podawania konsumentom środków spożywczych do spożycia na miejscu (talerzyki kartonowe, kubki, łopatki itp. do jednorazowego użytku) oraz opakowania (torby, papier, folia itp.) powinny być czyste, chronione przed kurzem i zanieczyszczeniem. Opróżnione przez konsumentów naczynia przeznaczone do jednorazowego użytku sprzedawcy zobowiązani są niszczyć i wrzucać do pojemnika na odpadki.
4.
Do dozowania, krojenia i podawania środków spożywczych powinno się stosować oddzielny drobny sprzęt (łyżki, łopatki, widelce itp.) dla poszczególnych grup środków spożywczych.
5.
Punkty sprzedaży środków spożywczych przeznaczonych do spożycia na miejscu powinny być wyposażone w pojemniki z pokrywami na odpadki. Pojemniki powinny być bieżąco opróżniane.