§ 2. - Wymagania sanitarne w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1972.44.279

Akt utracił moc
Wersja od: 25 czerwca 1992 r.
§  2.
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1)
środek spożywczy - również używkę,
2)
handel okrężny - detaliczną sprzedaż środków spożywczych:
a)
obwoźną - wykonywaną przy użyciu samochodów, barobusów, wozów konnych, wózków ręcznych, kuchni polowych i innych środków transportowych,
b)
obnośną - wykonywaną przy użyciu skrzynki, kosza, dzbana i innych urządzeń,
c)
z przenośnych urządzeń gastronomicznych, jak automaty, dystrybutory, rożny,
3)
miejsca zgromadzeń ludności - miejsca, w których odbywają się targi, obchody, imprezy okolicznościowe, skup artykułów rolnych i hodowlanych, jak również tereny wypoczynkowe, dworce (kolejowe, autobusowe, lotnicze, przystanie wodne) itp.