§ 12. - Wymagania sanitarne w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1972.44.279

Akt utracił moc
Wersja od: 25 czerwca 1992 r.
§  12.
1.
Sprzedaż warzyw, owoców i runa leśnego powinna być prowadzona w sposób zabezpieczający przed bezpośrednim zetknięciem produktów z ziemią Kosze i skrzynki z tymi produktami należy ustawiać na podkładach.
2.
Opryskiwanie warzyw i owoców może być dokonywane jedynie przy użyciu czystej, zdatnej do picia wody, za pomocą polewaczek lub innych czystych naczyń.
3.
Solone, kwaszone i marynowane owoce i warzywa sprzedawane luzem należy przechowywać w szklanych lub drewnianych naczyniach albo fabrycznych opakowaniach zbiorczych. Używanie innych naczyń dozwolone jest tylko za zgodą inspektora sanitarnego.
4.
Sprzedaż środków spożywczych, o których mowa w ust. 3, powinna być prowadzona przy użyciu łopatek, widelców i szczypiec z materiałów kwasoodpornych.