§ 9. - Wymagania sanitarne dotyczące środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.21.179

Akt utracił moc
Wersja od: 10 lutego 2003 r.
§  9.
Przed załadunkiem artykułów środek transportu wymaga odpowiedniego przygotowania, a w szczególności:
1)
usunięcia resztek poprzednich ładunków;
2)
naprawienia ewentualnych uszkodzeń powierzchni ładunkowej;
3)
doprowadzenia do stanu należytej czystości przy użyciu właściwych środków myjących i dezynfekujących, przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a w razie potrzeby - dokonania dezynsekcji;
4)
sprawdzenia prawidłowości funkcjonowania wyposażenia niezbędnego do zachowania odpowiedniej jakości zdrowotnej przewożonych artykułów;
5)
sprawdzenia temperatury komory ładunkowej środka transportu i w razie potrzeby doprowadzenia jej do wartości właściwej do transportu danego artykułu.