§ 2. - Wymagania, po spełnieniu których ziemniaki pochodzące z Arabskiej Republiki Egiptu mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w 2010 r.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2010.137.919

Akt utracił moc
Wersja od: 29 lipca 2010 r.
§  2.
W 2010 r. dopuszcza się wprowadzanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ziemniaków, jeżeli:
1)
pochodzą one z obszarów uznanych w sezonie wywozowym 2009/2010 za wolne od bakterii Ralstonia solanacearum, zgodnie z Międzynarodowym Standardem w zakresie Środków Fitosanitarnych6);
2)
są wolne od organizmów kwarantannowych, o których mowa w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lutego 2008 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych w załącznikach nr 1 i 2, oraz, oprócz wymagań określonych w załączniku nr 4 do tego rozporządzenia, spełniają następujące wymagania:
a)
sadzeniaki ziemniaka użyte do produkcji tych ziemniaków:
pochodziły z terytorium państw członkowskich Unii Europejskiej albo
zostały wyprodukowane na obszarze wolnym od bakterii Ralstonia solanacearum z sadzeniaków ziemniaka pochodzących z terytorium państw członkowskich Unii Europejskiej oraz
bezpośrednio przed posadzeniem zostały poddane badaniu laboratoryjnemu, przeprowadzonemu przez urzędową służbę ochrony roślin Arabskiej Republiki Egiptu, z zastosowaniem schematu badania odpowiadającego schematowi badania określonemu w załączniku nr II do dyrektywy Rady 98/57/WE z dnia 20 lipca 1998 r. w sprawie kontroli organizmu Ralstonia solanacearum (Smith), Yabuuchi i wsp. (Dz. Urz. WE L 235 z 21.08.1998, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 23, str. 375), zmienionej dyrektywą Komisji 2006/63/WE z dnia 14 lipca 2006 r. zmieniającą załączniki II-VII do dyrektywy Rady 98/57/WE w sprawie kontroli organizmu Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. (Dz. Urz. UE L 206 z 27.07.2006, str. 36), zwanemu dalej "urzędowym badaniem", na obecność formy latentnej bakterii Ralstonia solanacearum i na podstawie tego badania ziemniaki zostały uznane za wolne od tej bakterii,
b)
w sezonie wegetacyjnym:
ziemniaki zostały poddane kontroli przeprowadzonej przez urzędową służbę ochrony roślin Arabskiej Republiki Egiptu, zwanej dalej "urzędową kontrolą", na obecność objawów śluzaka - choroby, której czynnikiem sprawczym jest bakteria Ralstonia solanacearum, i na podstawie tej kontroli ziemniaki zostały uznane za wolne od występowania objawów śluzaka,
z uprawy ziemniaka pobrano, w terminie bezpośrednio poprzedzającym termin zbioru, 500 sztuk ziemniaków z każdej części pola o powierzchni nie mniejszej niż 2,02 ha albo 200 sztuk ziemniaków z każdej części pola o powierzchni nie mniejszej niż 0,41 ha, albo odpowiednio mniejszą ilość ziemniaków w przypadku pól o powierzchni mniejszej niż 0,41 ha,
ziemniaki, o których mowa w tiret drugim, zostały poddane badaniom laboratoryjnym, w tym testowi inkubacji i wizualnej ocenie przeciętych ziemniaków, i na podstawie tych badań zostały uznane za wolne od występowania objawów śluzaka,
c)
w miejscu zbioru ziemniaków:
przeprowadzono urzędową kontrolę przekrojonych ziemniaków na obecność występowania objawów śluzaka, do której pobrano 40 sztuk ziemniaków z każdego z 10 % worków o wadze mniejszej niż 1000 kg lub innych opakowań o tej samej wadze albo 40 sztuk ziemniaków z każdego z 50 % worków o wadze nie mniejszej niż 1000 kg, i na podstawie tej kontroli ziemniaki zostały uznane za wolne od występowania objawów śluzaka,
do środka transportu dołączono dokument zawierający indywidualny numer kodu, nadawany przez urzędową służbę ochrony roślin Arabskiej Republiki Egiptu grupie pól wspólnie nawadnianych, zwanej dalej "jednostką", albo jednostce administracyjnej obejmującej grupę jednostek, zwanej dalej "strefą",
d)
ziemniaki przemieszczono z miejsca produkcji do miejsca pakowania zatwierdzonego przez urzędową służbę ochrony roślin Arabskiej Republiki Egiptu jako pakowalnia ziemniaków przeznaczonych na eksport do państw członkowskich Unii Europejskiej w sezonie wywozowym 2009/2010; dokumenty, o których mowa w lit. c tiret drugie, przechowuje się w miejscu pakowania ziemniaków do zakończenia sezonu wywozowego 2009/2010,
e)
w miejscu pakowania, o którym mowa w lit. d, po zapakowaniu ziemniaków przeprowadzono urzędową kontrolę, do której pobrano 30 sztuk ziemniaków z każdego z 2 % worków z każdej przesyłki, i na podstawie tej kontroli ziemniaki zostały uznane za wolne od występowania objawów śluzaka,
f)
w porcie, z którego ziemniaki były wyprowadzane z Arabskiej Republiki Egiptu, przeprowadzono urzędową kontrolę, do której pobrano z każdej przesyłki, bezpośrednio przed jej wyprowadzeniem, 400 sztuk ziemniaków co najmniej z 10 worków, oddzielnie dla ziemniaków pochodzących z każdego obszaru wolnego od bakterii Ralstonia solanacearum, i na podstawie tej kontroli ziemniaki zostały uznane za wolne od występowania objawów śluzaka,
g)
przeprowadzono urzędowe badanie na obecność formy latentnej bakterii Ralstonia solanacearum, do którego pobrano, z każdej przesyłki ziemniaków wyprowadzanych z Arabskiej Republiki Egiptu, co najmniej jedną próbę z każdej jednostki albo strefy, ale co najmniej pięć prób z przesyłki, i na podstawie tego badania ziemniaki zostały uznane za wolne od bakterii Ralstonia solanacearum,
h)
ziemniaki były zbierane, przechowywane i pakowane oddzielnie z każdej jednostki, a jeżeli wymaganie to nie mogło być spełnione, ziemniaki były zbierane, przechowywane i pakowane oddzielnie z każdej strefy,
i)
maszyny do zbioru ziemniaków były używane oddzielnie w każdej jednostce, a jeżeli wymaganie to nie mogło być spełnione, maszyny do zbioru ziemniaków były używane oddzielnie w każdej strefie,
j)
partie przygotowywano w taki sposób, aby zawierały wyłącznie ziemniaki pochodzące z jednej jednostki albo strefy,
k)
podmiot wyprowadzający ziemniaki z terytorium Arabskiej Republiki Egiptu został zarejestrowany przez urzędową służbę ochrony roślin Arabskiej Republiki Egiptu,
l)
na przesyłce ziemniaków umieszczono nazwę lub znak handlowy podmiotu wyprowadzającego ziemniaki z terytorium Arabskiej Republiki Egiptu,
m)
na każdym opakowaniu jednostkowym ziemniaków umieszczono, pod nadzorem urzędowej służby ochrony roślin Arabskiej Republiki Egiptu, w sposób wyraźny i trwały, indywidualny numer kodu jednostki albo strefy, z której ziemniaki te pochodzą, nadawany przez tę służbę, oraz numer partii,
n)
w świadectwie fitosanitarnym, w które są zaopatrzone ziemniaki, zamieszczono w pozycjach:
"cechy towaru" - numer partii, nadawany przez urzędową służbę ochrony roślin Arabskiej Republiki Egiptu indywidualny numer kodu jednostki albo strefy, z której ziemniaki te pochodzą,
"deklaracja dodatkowa" - numer partii, z której zostały pobrane próby ziemniaków do urzędowego badania, o którym mowa w lit. g, oraz informację o przeprowadzeniu badania;
3)
w czasie przeprowadzania urzędowej kontroli lub badania, o których mowa w pkt 2 lit. b-g, jeżeli zostały zauważone objawy wskazujące na porażenie ziemniaków przez bakterię Ralstonia solanacearum lub na prawdopodobieństwo ich porażenia przez tę bakterię, zostały podjęte następujące działania:
a)
wyznaczono niezwłocznie strefę buforową obejmującą jednostkę, z której pochodziły ziemniaki podejrzane o porażenie, i obszar wokół niej, jeżeli wokół tej jednostki nie występowały bariery naturalne zapewniające nierozprzestrzenianie się bakterii Ralstonia solanacearum, przy czym wielkość obszaru, jaki obejmowała strefa buforowa, uniemożliwiała rozprzestrzenianie się bakterii Ralstonia solanacearum na inne obszary wolne od tej bakterii,
b)
wprowadzono zakaz eksportowania ziemniaków ze strefy buforowej, o której mowa w lit. a, do czasu uznania, że nie występuje w niej bakteria Ralstonia solanacearum.