Rozdział 1 - Przepis ogólny - Wymagania metrologiczne, którym powinny odpowiadać wagi automatyczne odważające.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.231.2316
Akt utracił moc Wersja od: 31 grudnia 2003 r.
Rozdział 1
Przepis ogólny
Przepis ogólny
§ 1.
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:1)
waga - przyrząd pomiarowy do samoczynnego ważenia towaru masowego przez rozdzielenie go na określone porcje, wyznaczenie i zsumowanie wartości mas tych porcji, a następnie połączenie ich w całość;2)
towar masowy - ładunek w postaci ciała stałego, sypkiego o różnej granulacji, nieopakowany;3)
obciążenie maksymalne (Max) - największą wartość masy porcji, która może być odważona automatycznie;4)
obciążenie minimalne (Min) - najmniejszą wartość masy porcji, która może być odważona automatycznie;5)
zakres ważenia - przedział między obciążeniem minimalnym a obciążeniem maksymalnym;6)
wartość działki sumowania (dt) - wartość działki elementarnej urządzenia wskazującego sumowanie;7)
wartość działki legalizacyjnej (e) - umowną wartość wyrażoną w jednostkach miary masy stosowaną do badań, kontroli i klasyfikacji wagi;8)
urządzenie wskazujące sumowanie - zespół wagi wskazujący liczbę odważonych porcji lub sumę wartości mas wszystkich, kolejno odważonych porcji, połączonych następnie w jedną całość;9)
urządzenie wskazujące częściowe sumowanie - urządzenie wskazujące liczbę odważonych porcji lub sumę wartości mas określonej liczby kolejno odważonych porcji, połączonych następnie w całość;10)
dodatkowe urządzenie wskazujące sumowanie - urządzenie wskazujące z wartością działki większą od wartości działki sumowania, podające liczbę odważonych porcji lub sumę wartości mas kolejno odważonych porcji w dłuższym okresie czasu;11)
minimalna masa sumowania (mmin) - najmniejszą wartość masy towaru masowego, jaka może być zsumowana z błędem nieprzekraczającym błędów granicznych dopuszczalnych, przy automatycznym odważaniu porcji o wartościach mas zawartych w zakresie ważenia wagi;12)
urządzenie zerujące - urządzenie do nastawiania wskazania zerowego, gdy nośnia ładunku jest nieobciążona;13)
cykl automatycznego odważania - następujące po sobie operacje:a)
dostarczenia pojedynczej porcji na nośnię ładunku,b)
zważenia pojedynczej porcji,c)
przeniesienia pojedynczej porcji i połączenie jej w jedną całość z porcjami wcześniej odważonymi;14)
błędy graniczne dopuszczalne wagi - określone wartości skrajne błędu;15)
klasa dokładności wag - klasę wag spełniających określone wymagania metrologiczne i których błędy są zawarte w wyznaczonych granicach.