§ 2. - Wymagania, jakim powinny odpowiadać wody powierzchniowe wykorzystywane do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2019.1747

Akt obowiązujący
Wersja od: 13 września 2019 r.
§  2. 
1. 
Ustala się trzy kategorie jakości wód:
1)
kategoria Al - wody wymagające prostego uzdatniania fizycznego, w szczególności filtracji oraz dezynfekcji;
2)
kategoria A2 - wody wymagające typowego uzdatniania fizycznego i chemicznego, w szczególności utleniania wstępnego, koagulacji, flokulacji, dekantacji, filtracji oraz dezynfekcji przez chlorowanie końcowe;
3)
kategoria A3 - wody wymagające wysokosprawnego uzdatniania fizycznego i chemicznego lub metod biologicznych, w szczególności utleniania, koagulacji, flokulacji, dekantacji, filtracji, adsorpcji na węglu aktywnym oraz dezynfekcji przez ozonowanie lub chlorowanie końcowe.
2. 
Wymagania, jakim powinny odpowiadać kategorie jakości wód A1-A3, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.