Wymagania, jakim powinny odpowiadać morskie wody wewnętrzne i wody przybrzeżne będące środowiskiem życia skorupiaków i mięczaków.
Dz.U.2002.176.1454
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ŚRODOWISKA1)
z dnia 4 października 2002 r.
w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać morskie wody wewnętrzne i wody przybrzeżne będące środowiskiem życia skorupiaków i mięczaków.
1) Minister Środowiska kieruje działem administracji rządowej - środowisko, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 20 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Środowiska (Dz. U. z 2002 r. Nr 85, poz. 766).
ZAŁĄCZNIK
WYMAGANIA, JAKIM POWINNY ODPOWIADAĆ MORSKIE WODY WEWNĘTRZNE I WODY PRZYBRZEŻNE BĘDĄCE ŚRODOWISKIEM ŻYCIA SKORUPIAKÓW I MIĘCZAKÓW, MINIMALNA CZĘSTOTLIWOŚĆ POBIERANIA PRÓBEK TYCH WÓD ORAZ METODYKI REFERENCYJNE ANALIZ
WYMAGANIA, JAKIM POWINNY ODPOWIADAĆ MORSKIE WODY WEWNĘTRZNE I WODY PRZYBRZEŻNE BĘDĄCE ŚRODOWISKIEM ŻYCIA SKORUPIAKÓW I MIĘCZAKÓW, MINIMALNA CZĘSTOTLIWOŚĆ POBIERANIA PRÓBEK TYCH WÓD ORAZ METODYKI REFERENCYJNE ANALIZ
Lp. | Wskaźniki jakości wody | Wymagania dotyczące morskich wód wewnętrznych i wód przybrzeżnych | Metodyki referencyjne analiz | Minimalna częstotliwość pobierania próbek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Odczyn pH | od 7 do 9 | Elektrometria, pomiar in situ podczas pobierania próbki | Co kwartał |
2 | Temperatura | Wprowadzanie zanieczyszczenia cieplnego nie może powodować wzrostu temperatury wody o więcej niż 2°C w stosunku do temperatury wody, do której nie następuje wprowadzenie zanieczyszczenia cieplnego | Termometria, pomiar in situ podczas pobierania próbki | Co kwartał |
3 | Barwa (po filtracji) | Wprowadzanie ścieków nie może powodować wzrostu barwy wody po filtracji o więcej niż 10 mg/l Pt w stosunku do barwy wody, do której ścieki nie są wprowadzane | Filtracja przez membranę 0,45 μm, fotometria z zastosowaniem skali platynowo-kobaltowej | Co kwartał |
4 | Zawiesina ogólna | Wprowadzanie ścieków nie może powodować wzrostu zawartości zawiesiny ogólnej w wodzie o więcej niż 30% w stosunku do zawartości zawiesiny w wodzie, do której ścieki nie są wprowadzane | Filtracja przez membranę 0,45 μm lub odwirowanie (przynajmniej przez pięć minut ze średnim przyśpieszeniem 2800-3200 g), suszenie w temperaturze 105°C i ważenie | Co kwartał |
5 | Zasolenie | 1) Nie większe niż 40 ‰ 2) Wprowadzanie ścieków nie może powodować zwiększenia zasolenia wody o więcej niż 10% w stosunku do wody, do której ścieki nie są wprowadzane | Konduktometria | Co miesiąc |
6 | Tlen rozpuszczony (stopień nasycenia) | 1) Co najmniej 80 % (wartość średnioroczna) 2) Pojedynczy pomiar nie może wskazywać wartości mniejszej niż 60 % | Metoda Winklera lub elektrod specyficznych (metoda elektrochemiczna) | Co miesiąc. W dniu pobierania próbek powinna być pobrana przynajmniej jedna próbka w okresie najniższego nasycenia wody tlenem. Jeżeli można spodziewać się znacznych wahań stężenia tlenu, powinny być pobrane przynajmniej dwie próbki w ciągu doby |
7 | Węglowodory ropopochodne | Nie mogą być obecne w wodzie w ilościach powodujących: | Badanie wzrokowe | Co kwartał |
- powstawanie widocznej warstwy na powierzchni wody lub osadu na skorupiakach | ||||
- szkodliwe skutki dla skorupiaków lub mięczaków | ||||
8 | Substancje chlorowco -organiczne | Stężenie każdej substancji w mięsie skorupiaków powinno być tak ograniczone, aby zapewniona była wysoka jakość produktów wytwarzanych ze skorupiaków i mięczaków | Chromatografia gazowa po ekstrakcji odpowiednimi rozpuszczalnikami i oczyszczeniu | Co pół roku |
9 | Metale: Srebro Ag Arsen As Kadm Cd Chrom Cr Miedź Cu Rtęć Hg Nikiel Ni Ołów Pb Cynk Zn | Stężenie każdej substancji w mięsie skorupiaków powinno być tak ograniczone, aby zapewniona była wysoka jakość produktów wytwarzanych ze skorupiaków i mięczaków | Spektrometria absorpcji atomowej poprzedzona, tam gdzie jest to właściwe, zagęszczeniem lub ekstrakcją | Co pół roku |
10 | Liczba bakterii coli typu kałowego | Nie więcej niż 300 w 1 ml w mięsie skorupiaków i mięczaków oraz w ich płynach fizjologicznych | Metoda fermentacji w podłożach płynnych, w trzech probówkach dla każdego z co najmniej trzech różnych rozcieńczeń. Przeszczepienie hodowli pozytywnych na podłoże potwierdzające. Obliczenie NPL (najbardziej prawdopodobnej liczby) bakterii. Inkubacja w temperaturze 44°C ± 0,5 °C | Co kwartał |
11 | Substancje wpływające na smak skorupiaków lub mięczaków | Stężenie mniejsze od stężenia, które może pogorszyć smak skorupiaków lub mięczaków | Badanie smakowe skorupiaków i mięczaków | Tylko wtedy, gdy spodziewana jest obecność takich substancji |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »