Wymagania, jakim powinny odpowiadać morskie wody wewnętrzne i wody przybrzeżne będące środowiskiem życia skorupiaków i mięczaków.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.176.1454

Akt utracił moc
Wersja od: 23 października 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ŚRODOWISKA1)
z dnia 4 października 2002 r.
w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać morskie wody wewnętrzne i wody przybrzeżne będące środowiskiem życia skorupiaków i mięczaków.

Na podstawie art. 50 ust. 2 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. - Prawo wodne (Dz. U. z 2001 r. Nr 115, poz. 1229 i Nr 154, poz. 1803 oraz z 2002 r. Nr 113, poz. 984 i Nr 130, poz. 1112) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa:
1)
wymagania, jakim powinny odpowiadać morskie wody wewnętrzne i wody przybrzeżne będące środowiskiem życia skorupiaków i mięczaków;
2)
częstotliwość pobierania próbek wód, o których mowa w pkt 1, metodyki referencyjne analiz oraz sposób oceny, czy wody odpowiadają wymaganym warunkom.
1. 
Wymagania, jakim powinny odpowiadać wody, o których mowa w § 1 pkt 1, minimalną częstotliwość pobierania próbek tych wód oraz metodyki referencyjne analiz określa załącznik do rozporządzenia, z zastrzeżeniem ust. 2 i § 4.
2. 
Dopuszcza się odstępstwa od wymagań określonych w załączniku do rozporządzenia, wyłącznie w przypadkach wystąpienia wyjątkowych warunków pogody, takich jak intensywne opady atmosferyczne, intensywne topnienie śniegu, wysoka temperatura powietrza oraz susza.
Miejsca pobierania próbek wód do badań, odległości tych miejsc od najbliższego punktu wprowadzania zanieczyszczeń, częstotliwość pobierania próbek oraz głębokość, na której próbki mają być pobierane, ustala się na podstawie rozpoznania specyficznych, lokalnych warunków środowiska w regionie wodnym.
Wody spełniają wymagania, określone w załączniku do rozporządzenia, jeżeli w wyniku pobierania próbek stale w tym samym miejscu w okresie 12 miesięcy, z częstotliwością nie mniejszą niż określona w załączniku do rozporządzenia:
1)
w 100% próbek zostały spełnione wymagania dotyczące wskaźników: "substancje chlorowcoorganiczne" i "metale";
2)
w 95% próbek zostały spełnione wymagania dotyczące wskaźników: "zasolenie" i "tlen rozpuszczony";
3)
w 75% próbek zostały spełnione wymagania dotyczące pozostałych wskaźników wymienionych w załączniku do rozporządzenia.
1. 
W przypadku gdy badanie wykaże, że wartości wskaźników jakości wody są lepsze niż wartości tych wskaźników określone w załączniku do rozporządzenia, częstotliwość pobierania próbek tej wody i pomiaru wartości tych wskaźników może zostać zmniejszona.
2. 
Jeżeli częstotliwość pobierania próbek jest mniejsza niż określona w załączniku do rozporządzenia, wymagania, jakim powinny odpowiadać wody, o których mowa w § 1 pkt 1, powinny być spełnione w każdej próbce.
3. 
Regularnych badań wody nie przeprowadza się, jeżeli woda jest niezanieczyszczona i nie ma ryzyka pogorszenia jej jakości.
4. 
W przypadku gdy badanie wody wykaże, że wartości wskaźników jakości wody są gorsze niż wartości tych wskaźników określone w załączniku do rozporządzenia, należy ustalić, czy jest to wynikiem przypadku, skutkiem zjawiska naturalnego czy też zanieczyszczenia wody.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Środowiska kieruje działem administracji rządowej - środowisko, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 20 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Środowiska (Dz. U. z 2002 r. Nr 85, poz. 766).

ZAŁĄCZNIK

WYMAGANIA, JAKIM POWINNY ODPOWIADAĆ MORSKIE WODY WEWNĘTRZNE I WODY PRZYBRZEŻNE BĘDĄCE ŚRODOWISKIEM ŻYCIA SKORUPIAKÓW I MIĘCZAKÓW, MINIMALNA CZĘSTOTLIWOŚĆ POBIERANIA PRÓBEK TYCH WÓD ORAZ METODYKI REFERENCYJNE ANALIZ

Lp.Wskaźniki jakości wodyWymagania dotyczące morskich wód wewnętrznych i wód przybrzeżnychMetodyki referencyjne analizMinimalna częstotliwość pobierania próbek
12345
1Odczyn pHod 7 do 9Elektrometria, pomiar in situ podczas pobierania próbkiCo kwartał
2TemperaturaWprowadzanie zanieczyszczenia cieplnego nie może powodować wzrostu temperatury wody o więcej niż 2°C w stosunku do temperatury wody, do której nie następuje wprowadzenie zanieczyszczenia cieplnegoTermometria, pomiar in situ podczas pobierania próbkiCo kwartał
3Barwa

(po filtracji)

Wprowadzanie ścieków nie może powodować wzrostu barwy wody po filtracji o więcej niż 10 mg/l Pt w stosunku do barwy wody, do której ścieki nie są wprowadzaneFiltracja przez membranę 0,45 μm,

fotometria z zastosowaniem skali platynowo-kobaltowej

Co kwartał
4Zawiesina ogólna Wprowadzanie ścieków nie może powodować wzrostu zawartości zawiesiny ogólnej w wodzie o więcej niż 30% w stosunku do zawartości zawiesiny w wodzie, do której ścieki nie są wprowadzaneFiltracja przez membranę 0,45 μm lub odwirowanie (przynajmniej przez pięć minut ze średnim przyśpieszeniem 2800-3200 g), suszenie w temperaturze 105°C i ważenie Co kwartał
5Zasolenie1) Nie większe niż 40 ‰

2) Wprowadzanie ścieków nie może

powodować zwiększenia zasolenia wody

o więcej niż 10% w stosunku do wody,

do której ścieki nie są wprowadzane

KonduktometriaCo miesiąc
6Tlen rozpuszczony (stopień nasycenia)1) Co najmniej 80 % (wartość

średnioroczna)

2) Pojedynczy pomiar nie może wskazywać

wartości mniejszej niż 60 %

Metoda Winklera lub elektrod specyficznych

(metoda elektrochemiczna)

Co miesiąc.

W dniu pobierania próbek powinna być pobrana przynajmniej jedna próbka w okresie najniższego nasycenia wody tlenem. Jeżeli można spodziewać się znacznych wahań stężenia tlenu, powinny być pobrane przynajmniej dwie próbki w ciągu doby

7Węglowodory ropopochodneNie mogą być obecne w wodzie w ilościach powodujących:Badanie wzrokoweCo kwartał
- powstawanie widocznej warstwy na powierzchni wody lub osadu na skorupiakach
- szkodliwe skutki dla skorupiaków lub mięczaków
8Substancje chlorowco -organiczneStężenie każdej substancji w mięsie skorupiaków powinno być tak ograniczone, aby zapewniona była wysoka jakość produktów wytwarzanych ze skorupiaków i mięczakówChromatografia gazowa po ekstrakcji odpowiednimi rozpuszczalnikami i oczyszczeniuCo pół roku
9Metale:

Srebro Ag

Arsen As

Kadm Cd

Chrom Cr

Miedź Cu

Rtęć Hg

Nikiel Ni

Ołów Pb

Cynk Zn

Stężenie każdej substancji w mięsie skorupiaków powinno być tak ograniczone, aby zapewniona była wysoka jakość produktów wytwarzanych ze skorupiaków i mięczakówSpektrometria absorpcji atomowej poprzedzona, tam gdzie jest to właściwe, zagęszczeniem lub ekstrakcjąCo pół roku
10Liczba bakterii coli typu kałowegoNie więcej niż 300 w 1 ml w mięsie skorupiaków i mięczaków oraz w ich płynach fizjologicznychMetoda fermentacji w podłożach płynnych, w trzech probówkach dla każdego z co najmniej trzech różnych rozcieńczeń. Przeszczepienie hodowli pozytywnych na podłoże potwierdzające. Obliczenie NPL (najbardziej prawdopodobnej liczby) bakterii. Inkubacja w temperaturze 44°C ± 0,5 °CCo kwartał
11Substancje wpływające na smak skorupiaków lub mięczakówStężenie mniejsze od stężenia, które może pogorszyć smak skorupiaków lub mięczakówBadanie smakowe skorupiaków i mięczakówTylko wtedy, gdy spodziewana jest obecność takich substancji