Wymagania, jakie powinny być spełniane dla zatwierdzenia poszczególnych kategorii przejść granicznych, na których będzie dokonywana weterynaryjna kontrola graniczna.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.56.509

Akt utracił moc
Wersja od: 15 maja 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 10 kwietnia 2002 r.
w sprawie wymagań, jakie powinny być spełniane dla zatwierdzenia poszczególnych kategorii przejść granicznych, na których będzie dokonywana weterynaryjna kontrola graniczna.

Na podstawie art. 14 ust. 14 pkt 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752 oraz z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa wymagania, jakie powinny być spełniane dla zatwierdzania następujących kategorii przejść granicznych:
1)
dla produktów wymagających przechowywania w obniżonej temperaturze, przeznaczonych do spożycia przez ludzi (HC-T),
2)
dla produktów niewymagających przechowywania w obniżonej temperaturze, przeznaczonych do spożycia przez ludzi (HC-NT),
3)
dla produktów wymagających przechowywania w obniżonej temperaturze, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (NHC-T),
4)
dla produktów niewymagających przechowywania w obniżonej temperaturze, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (NHC-NT),
5)
dla zwierząt kopytnych (U),
6)
dla zwierząt koniowatych przywożonych lub przewożonych na okres do 90 dni (E),
7)
dla pozostałych zwierząt (O).
1. 
W punktach kontroli granicznej, znajdujących się na przejściach granicznych, o których mowa w § 1 pkt 1-4, należy zapewnić:
1)
pomieszczenia dla pracowników granicznego inspektoratu weterynarii, w tym szatnie, toalety, łazienki z prysznicem oraz pomieszczenie na archiwum,
2)
pomieszczenia wraz z urządzeniami zapewniającymi higieniczny wyładunek i załadunek towarów,
3)
pomieszczenia do przechowywania partii towaru, z której pobrano próbki do badania,
4)
laboratorium wyposażone w sprzęt umożliwiający wykonanie podstawowych badań kontrolowanych towarów,
5)
wydzielone miejsca lub pomieszczenia przeznaczone do oczyszczania i odkażania.
2. 
W punktach kontroli granicznej, znajdujących się na przejściach granicznych, o których mowa w § 1 pkt 1 i 3, należy zapewnić chłodnie dla partii towaru, z których pobrano próbki do badań.
3. 
Pomieszczenia i chłodnie przeznaczone do przechowywania produktów należy tak zlokalizować, aby przechowywane w nich produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi nie stykały się z przechowywanymi produktami nieprzeznaczonymi do spożycia przez ludzi.
1. 
Na przejściach granicznych, o których mowa w § 1 pkt 5-7, należy zapewnić specjalny pas ruchu przeznaczony wyłącznie do transportu żywych zwierząt.
2. 
W punktach kontroli granicznej znajdujących się na przejściach granicznych, o których mowa w § 1 pkt 5 i 7, należy zapewnić:
1)
pomieszczenia dla pracowników granicznego inspektoratu weterynarii, w tym szatnie, toalety, łazienki z prysznicem oraz pomieszczenie na archiwum,
2)
wyznaczone miejsca wraz z urządzeniami umożliwiającymi bezpieczne pobieranie próbek,
3)
laboratorium wyposażone w sprzęt do przygotowywania próbek i wykonywania podstawowych testów,
4)
pomieszczenia z odpowiednim oświetleniem i wentylacją dla przetrzymywania w nich zwierząt do czasu otrzymania wyników testów, przy zapewnieniu warunków zgodnych z wymaganiami gatunku,
5)
urządzenia przeznaczone do załadunku i wyładunku zwierząt z różnych środków transportu oraz urządzenia przeznaczone do badania, żywienia, pojenia oraz leczenia zwierząt,
6)
wydzielone miejsca lub pomieszczenia przeznaczone do oczyszczania i odkażania.
3. 
W punktach kontroli granicznej znajdujących się na przejściach granicznych, o których mowa w § 1 pkt 6, należy zapewnić pomieszczenia dla pracowników granicznego inspektoratu weterynarii, w tym szatnie, toalety, łazienki z prysznicem oraz pomieszczenie na archiwum.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.