Wymagania, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2022.1871 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 6 września 2022 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 18 marca 2013 r.
w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego

Na podstawie art. 19 ust. 5 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2020 r. poz. 1753 oraz z 2022 r. poz. 1570) zarządza się, co następuje:
1. 
Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, zwanego dalej "zakładem", składa się z:
1)
części opisowej, zawierającej:
a)
określenie rodzaju działalności, z uwzględnieniem rodzaju surowców oraz rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które będą produkowane w zakładzie,
b)
dane dotyczące maksymalnej tygodniowej zdolności produkcyjnej zakładu,
c)
określenie systemu dostawy wody,
d)
opis sposobu przechowywania odpadów i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego,
e)
wskazanie planowanej lokalizacji zakładu;
2)
części graficznej, zawierającej plany wykonane techniką trwałą, przedstawiającej:
a)
zagospodarowanie terenu zakładu, z uwzględnieniem ogrodzeń, bram, dróg wewnętrznych, obiektów znajdujących się na terenie zakładu, magazynów i miejsc przechowywania odpadów i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz myjni środków transportu, jeżeli na terenie zakładu znajduje się taka myjnia,
b)
rzuty poziome kondygnacji zakładu z zaznaczeniem poszczególnych pomieszczeń i ich funkcji, miejsc, w których odbywają się poszczególne etapy produkcji, oraz wyposażenia pomieszczeń produkcyjnych, z wyróżnieniem stref o różnym stopniu ryzyka mikrobiologicznego,
c)
oznaczone numerami punkty poboru wody zimnej, gorącej oraz zmieszanej,
d)
układ dróg:
przemieszczania się osób zatrudnionych w zakładzie,
przemieszczania surowców, półproduktów i produktów gotowych od przyjęcia surowców do wysyłki produktów gotowych,
przemieszczania substancji dodatkowych, dodatków technologicznych i opakowań,
usuwania odpadów, w tym opakowań i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego.
2. 
Plany, o których mowa w ust. 1 pkt 2:
1)
lit. a - są wykonane w skali 1:500;
2)
lit. b-d - są wykonane w skali 1:100 albo 1:200.
Projekt technologiczny zakładu będącego rzeźnią, który przy uboju zwierząt w gospodarstwie będzie korzystać z jednostki mobilnej, o której mowa w sekcji I w rozdziale VIa w lit. e załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm. - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), spełnia wymagania określone w § 1, a w zakresie dotyczącym tej jednostki mobilnej składa się wyłącznie z części opisowej zawierającej:
1)
określenie:
a)
gatunków zwierząt, które będą poddawane ubojowi w tej jednostce mobilnej,
b)
maksymalnej liczby zwierząt poszczególnych gatunków, które mogą być poddawane ubojowi w jednym cyklu w tej jednostce mobilnej,
c)
systemu dostawy wody w tej jednostce mobilnej;
2)
opis sposobu:
a)
przechowywania w tej jednostce mobilnej tusz, usuniętych narządów wewnętrznych i krwi zwierząt poddanych ubojowi,
b)
chłodzenia w tej jednostce mobilnej tusz, usuniętych narządów wewnętrznych i krwi zwierząt poddanych ubojowi, jeżeli planowana organizacja uboju zakłada, że między ubojem pierwszego zwierzęcia a przybyciem do rzeźni zwierząt poddanych ubojowi w tej jednostce mobilnej upłyną ponad 2 godziny,
c)
przechowywania w tej jednostce mobilnej odpadów i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego.
(uchylony).
(uchylony).
Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego polegająca na schładzaniu i przechowywaniu mleka surowego po dostarczeniu go z gospodarstw produkcji mleka w rozumieniu pkt 4.2 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, obejmuje część opisową, zawierającą elementy, o których mowa w § 1 ust. 1 pkt 1.
Do projektów technologicznych zakładów przesłanych wraz z wnioskiem o zatwierdzenie tych projektów przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia stosuje się wymagania określone w przepisach dotychczasowych.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2006 r. w sprawie wymagań, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. poz. 415 oraz z 2007 r. poz. 1477).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).