§ 1a. - Wymagania, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2022.1871 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 6 września 2022 r.
§  1a. 
Projekt technologiczny zakładu będącego rzeźnią, który przy uboju zwierząt w gospodarstwie będzie korzystać z jednostki mobilnej, o której mowa w sekcji I w rozdziale VIa w lit. e załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm. - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), spełnia wymagania określone w § 1, a w zakresie dotyczącym tej jednostki mobilnej składa się wyłącznie z części opisowej zawierającej:
1)
określenie:
a)
gatunków zwierząt, które będą poddawane ubojowi w tej jednostce mobilnej,
b)
maksymalnej liczby zwierząt poszczególnych gatunków, które mogą być poddawane ubojowi w jednym cyklu w tej jednostce mobilnej,
c)
systemu dostawy wody w tej jednostce mobilnej;
2)
opis sposobu:
a)
przechowywania w tej jednostce mobilnej tusz, usuniętych narządów wewnętrznych i krwi zwierząt poddanych ubojowi,
b)
chłodzenia w tej jednostce mobilnej tusz, usuniętych narządów wewnętrznych i krwi zwierząt poddanych ubojowi, jeżeli planowana organizacja uboju zakłada, że między ubojem pierwszego zwierzęcia a przybyciem do rzeźni zwierząt poddanych ubojowi w tej jednostce mobilnej upłyną ponad 2 godziny,
c)
przechowywania w tej jednostce mobilnej odpadów i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego.