Rozdział 4 - Minimalne warunki utrzymywania kur niosek - Wymagania i sposób postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2010.56.344

Akt obowiązujący
Wersja od: 28 grudnia 2011 r.

Rozdział  4

Minimalne warunki utrzymywania kur niosek

§  27.
W przypadku utrzymywania w gospodarstwie co najmniej 350 kur niosek kury te utrzymuje się w kurniku:
1)
w zmodyfikowanych klatkach jednopoziomowych lub wielopoziomowych;
2)
bez klatek jednopoziomowo lub wielopoziomowo.
§  28.
1.
W przypadku utrzymywania kur niosek w systemie, o którym mowa w § 27 pkt 1, klatkę wyposaża się w:
1)
pojemnik na paszę, którego minimalną długość ustala się, mnożąc 0,12 m przez liczbę kur niosek w klatce;
2)
urządzenia do pojenia:
a)
pojemnik na wodę, którego minimalną długość ustala się, mnożąc 0,12 m przez liczbę kur niosek w klatce, lub
b)
co najmniej 2 poidła kropelkowe lub kubeczkowe, dostępne dla każdej kury nioski w klatce;
3)
gniazdo;
4)
grzędy, których minimalną długość ustala się, mnożąc 0,15 m przez liczbę kur niosek w klatce;
5) 3
ściółkę.
2.
Powierzchnia klatki w przeliczeniu na kurę nioskę powinna wynosić co najmniej 0,075 m2, przy czym powierzchnia klatki bez gniazda powinna wynosić co najmniej 0,06 m2, a powierzchnia całkowita klatki powinna wynosić co najmniej 0,2 m2.
3.
Wymiary powierzchni klatki bez gniazda powinny wynosić:
1)
szerokość - co najmniej 0,3 m;
2)
wysokość - co najmniej 0,45 m, przy czym nachylenie podłogi - nie więcej niż 8° lub 14 %.
4.
Wysokość klatki, z wyłączeniem powierzchni użytkowej, powinna wynosić co najmniej 0,2 m.
5.
Klatkę wyposaża się w urządzenie do skracania pazurów.
6.
Odległość między rzędami klatek powinna wynosić co najmniej 0,9 m, a odległość między podłogą w kurniku a pierwszym poziomem klatek powinna wynosić co najmniej 0,35 m.
§  29.
1.
W systemie utrzymywania kur niosek, o którym mowa w § 27 pkt 2, maksymalna obsada kur niosek na m2 powierzchni użytkowej podłogi w kurniku powinna wynosić 9 sztuk.
2.
Ściółka powinna zajmować co najmniej 1/3 powierzchni podłogi w kurniku, przy czym powierzchnia ściółki w przeliczeniu na jedną kurę nioskę powinna wynosić co najmniej 0,025 m2.
3.
Podłogę i wyposażenie w kurniku dla kur niosek wykonuje się w sposób zapewniający podtrzymywanie wszystkich zwróconych ku przodowi pazurów nóg kur niosek.
4.
Kurnik dla kur niosek wyposaża się w:
1)
urządzenia do karmienia:
a)
liniowe pojemniki na paszę, których minimalną długość linii brzegu ustala się, mnożąc 0,1 m przez liczbę kur niosek w tym kurniku, lub
b)
kołowe pojemniki na paszę, których minimalną długość linii brzegu ustala się, mnożąc 0,04 m przez liczbę kur niosek w tym kurniku;
2)
urządzenia do pojenia:
a)
liniowe pojemniki na wodę, których minimalną długość linii brzegu ustala się, mnożąc 0,025 m przez liczbę kur niosek w tym kurniku, lub
b)
kołowe pojemniki na wodę, których minimalną długość linii brzegu ustala się, mnożąc 0,01 m przez liczbę kur niosek w tym kurniku, lub
c)
poidła kropelkowe lub kubeczkowe, przy czym poidło powinno przypadać nie więcej niż na 10 kur niosek, lub
d)
co najmniej 2 poidła kropelkowe lub kubeczkowe dostępne dla każdej kury nioski, w przypadku podłączenia poideł do sieci wodociągowej;
3)
gniazda pojedyncze lub grupowe, przy czym w przypadku stosowania:
a)
gniazd pojedynczych gniazdo powinno przypadać nie więcej niż na 7 kur niosek,
b)
gniazd grupowych obsada na m2 powierzchni gniazda powinna wynosić nie więcej niż 120 kur niosek;
4)
grzędy nieposiadające ostrych krawędzi, umieszczone nad powierzchnią niepokrytą ściółką, których minimalną długość ustala się, mnożąc 0,15 m przez liczbę kur niosek w tym kurniku, przy czym:
a)
odległość między grzędami, mierzona w płaszczyźnie poziomej, powinna wynosić co najmniej 0,3 m,
b)
odległość pomiędzy grzędą a ścianą, mierzona w płaszczyźnie poziomej, powinna wynosić co najmniej 0,2 m.
5.
W przypadku utrzymywania kur niosek na kilku poziomach, między którymi kury te mogą się swobodnie poruszać:
1)
dopuszcza się stosowanie nie więcej niż 4 poziomów;
2)
wysokość między poziomami powinna wynosić co najmniej 0,45 m;
3)
poziomy ustawia się tak, aby zapobiec spadaniu odchodów tych kur i niezjedzonych resztek paszy na niższy poziom;
4)
urządzenia do karmienia i pojenia umieszcza się w sposób umożliwiający każdej z tych kur jednakowy dostęp do tych urządzeń.
6.
W przypadku gdy kury nioski mają zapewniony dostęp do otwartych wybiegów, kurnik dla kur niosek wyposaża się w kilka otworów wyjściowych, które rozmieszcza się równomiernie na całej długości kurnika.
7.
Wymiary otworu, o którym mowa w ust. 6, powinny wynosić:
1)
wysokość - co najmniej 0,35 m;
2)
szerokość - co najmniej 0,4 m, przy czym całkowita szerokość otworów w przeliczeniu na 1 000 kur niosek powinna wynosić co najmniej 2 m.
8.
Powierzchnię wybiegu, o którym mowa w ust. 6, dostosowuje się do liczby utrzymywanych kur niosek oraz rodzaju gruntu, tak aby zapobiec jego skażeniu.
9.
Kurom nioskom na wybiegu zapewnia się:
1)
dostęp do urządzeń do pojenia;
2)
możliwość ochrony przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi i zwierzętami drapieżnymi.
§  30.
1.
W kurniku dla kur niosek minimalizuje się poziom hałasu.
2.
Kurnik dla kur niosek, jego wyposażenie oraz sprzęt:
1)
czyści się i odkaża przed każdym umieszczeniem w nim nowej partii kur niosek;
2)
utrzymuje się w czystości;
3)
odchody usuwa się regularnie, a padłe kury nioski - co najmniej raz na dobę.
§  31.
1.
Klatkę konstruuje się tak, aby:
1)
uniemożliwić ucieczkę kur niosek;
2)
wyeliminować możliwość urazów, uszkodzeń ciała lub cierpień u kur niosek;
3)
zapewnić osobie obsługującej swobodne wyjmowanie i wkładanie kur niosek do klatki.
2.
Podłogę klatki wykonuje się w sposób zapewniający podtrzymywanie wszystkich zwróconych ku przodowi pazurów nóg kur niosek, a jej nachylenie nie może być większe niż 8° lub 14 %.
§  32.
W przypadku gdy w kurniku dla kur niosek są zainstalowane co najmniej 2 poziomy klatek, to wyposaża się go w urządzenia i sprzęt umożliwiające sprawdzanie wszystkich klatek oraz ułatwiające usuwanie z nich kur niosek.
§  33.
W celu przeciwdziałania wydziobywaniu piór i kanibalizmowi u kur niosek lekarz weterynarii, technik weterynarii lub pod ich nadzorem osoba obsługująca te ptaki może przycinać im, przed ukończeniem 10. dnia życia, dzioby.
3 § 28 ust. 1 pkt 5 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 7 września 2010 r. (Dz.U.10.171.1157) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 września 2010 r.