§ 13. - Wymagania i sposób postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2010.56.344
Akt obowiązujący
Wersja od: 28 grudnia 2011 r.
§ 13.
1.
Kury nioski karmi się co najmniej raz dziennie.
2.
Kurczętom brojlerom zapewnia się stały dostęp do paszy albo ich karmienie przeprowadza się w okresach oświetlenia, a w przypadku kurcząt przeznaczonych do uboju ostatnie karmienie przeprowadza się nie później niż na 12 godzin przed ich ubojem.
3.
Świnie karmi się co najmniej raz dziennie, a jeżeli utrzymuje się je grupowo - zapewnia się im dostęp do paszy w tym samym czasie.
4.
Lochom w okresie między odsadzeniem prosiąt a okresem okołoporodowym i loszkom zapewnia się wystarczającą ilość pokarmu wysokoenergetycznego oraz pokarmu objętościowego lub wysokowłóknistego.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .