§ 1. - Wymagania higieniczno-sanitarne w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.104.1096

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.
§  1.
1.
Rozporządzenie określa:
1)
szczegółowe wymagania higieniczno-sanitarne dotyczące zakładów i ich wyposażenia;
2)
warunki sanitarne oraz wymagania w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie środkami spożywczymi, dozwolonymi substancjami dodatkowymi lub innymi składnikami żywności, w tym szczególne wymagania dotyczące środków spożywczych sprzedawanych luzem, łatwo psujących się, sypkich oraz nieopakowanych, zwanymi dalej "żywnością", oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, dotyczące:
a)
stanu technicznego budynków, pomieszczeń i instalacji,
b)
jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi i do celów gospodarczych oraz pary wodnej i lodu używanych do produkcji żywności,
c)
gromadzenia i przechowywania odpadów z żywności,
d)
narzędzi, urządzeń i wyposażenia zakładu,
e)
osób wykonujących prace przy produkcji i w obrocie żywnością.
2.
Przepisy rozporządzenia nie dotyczą produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz produkcji pierwotnej.