§ 1. - Wymagania higieniczno-sanitarne w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2004.104.1096
Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.
§ 1.
1.
Rozporządzenie określa:
1)
szczegółowe wymagania higieniczno-sanitarne dotyczące zakładów i ich wyposażenia;
2)
warunki sanitarne oraz wymagania w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie środkami spożywczymi, dozwolonymi substancjami dodatkowymi lub innymi składnikami żywności, w tym szczególne wymagania dotyczące środków spożywczych sprzedawanych luzem, łatwo psujących się, sypkich oraz nieopakowanych, zwanymi dalej "żywnością", oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, dotyczące:
a)
stanu technicznego budynków, pomieszczeń i instalacji,
b)
jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi i do celów gospodarczych oraz pary wodnej i lodu używanych do produkcji żywności,
c)
gromadzenia i przechowywania odpadów z żywności,
d)
narzędzi, urządzeń i wyposażenia zakładu,
e)
osób wykonujących prace przy produkcji i w obrocie żywnością.
2.
Przepisy rozporządzenia nie dotyczą produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz produkcji pierwotnej.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .