Wymagania higieniczne i sanitarne obowiązujące w handlu obwoźnym środkami spożywczymi oraz wykaz artykułów, które nie mogą być wprowadzane do obrotu w handlu obwoźnym.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.21.182

Akt utracił moc
Wersja od: 10 lutego 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 20 grudnia 2002 r.
w sprawie wymagań higienicznych i sanitarnych obowiązujących w handlu obwoźnym środkami spożywczymi oraz wykazu artykułów, które nie mogą być wprowadzane do obrotu w handlu obwoźnym

Na podstawie art. 39 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
1.
Handel obwoźny środkami spożywczymi może być prowadzony po uzyskaniu decyzji, o której mowa w art. 39 ust. 4 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, zwanej dalej "ustawą".
2.
Środki transportu przeznaczone do handlu obwoźnego w czasie sprzedaży są wyposażone w tabliczkę informacyjną umieszczoną w miejscu dobrze widocznym dla kupujących, zawierającą napisane w sposób czytelny firmę lub nazwę, a w przypadku osób fizycznych - imię i nazwisko przedsiębiorcy prowadzącego handel obwoźny oraz jego siedzibę lub miejsce zamieszkania.
1.
Wymagania sanitarne środków transportu, w tym dotyczące zachowania odpowiedniej temperatury, z których prowadzony jest handel obwoźny, określają przepisy wydane na podstawie art. 37 ust. 2 ustawy.
2.
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością podczas sprzedaży, transportu i przechowywania spełniają wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
W handlu obwoźnym nie mogą być wprowadzone do obrotu artykuły, których wykaz stanowi załącznik do rozporządzenia.
1.
W handlu obwoźnym są sprzedawane środki spożywcze opakowane w szczelne opakowania jednostkowe, z zastrzeżeniem § 5 i 6.
2.
Sprzedaż w handlu obwoźnym środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz innych łatwo psujących się, w tym artykułów, o których mowa w ust. 2 pkt 1-9 załącznika do rozporządzenia, w opakowaniach jednostkowych odbywa się wyłącznie ze środków transportu wyposażonych w urządzenia chłodnicze umożliwiające ich przechowywanie w oddzielnych komorach chłodniczych dla każdego rodzaju środka spożywczego.
3.
Temperatura w urządzeniach chłodniczych musi odpowiadać wymaganiom określonym przez przedsiębiorcę produkującego dany środek spożywczy i jest na bieżąco sprawdzana i rejestrowana.
1.
Ryby świeże są sprzedawane w sposób zapewniający należyte ich zabezpieczenie przed zanieczyszczeniem oraz przechowywane w pojemnikach z tworzyw sztucznych i schładzane lodem wodnym wytworzonym z wody pitnej, a woda z topniejącego lodu - odprowadzana na bieżąco.
2.
Ryby żywe są sprzedawane w sposób zapewniający należyte ich zabezpieczenie przed zanieczyszczeniem oraz przetrzymywane w basenach z tworzyw sztucznych wypełnionych wodą pitną. Pojemność basenu musi odpowiadać wielkości i ilości przechowywanych ryb.
1.
Sprzedaż warzyw i owoców jest prowadzona w sposób zabezpieczający je przed zanieczyszczeniem i eliminujący możliwość ich bezpośredniego zetknięcia z ziemią.
2.
Opryskiwanie warzyw i owoców dokonywane jest jedynie przy użyciu wody pitnej.
Napoje chłodzące sprzedawane są tylko w hermetycznie zamkniętych opakowaniach jednostkowych.
Sprzedawca jest obowiązany myć i dezynfekować sprzęt wykorzystywany do sprzedaży, każdorazowo po zakończeniu pracy oraz w przypadku jego zanieczyszczenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. 2

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ ARTYKUŁÓW, KTÓRE NIE MOGĄ BYĆ WPROWADZANE DO OBROTU W HANDLU OBWOŹNYM

1. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, z wyjątkiem napojów dla sportowców i środków energetyzujących.

2. Następujące środki spożywcze bez opakowań jednostkowych:

1) mleko niepasteryzowane i niepoddane obróbce termicznej oraz przetwory mleczne, w tym lody;

2) tłuszcze roślinne i zwierzęce;

3) mięso i przetwory mięsne oraz podroby i przetwory podrobowe zwierząt rzeźnych;

4) drób bity i przetwory drobiowe oraz podroby i przetwory podrobowe z drobiu;

5) dziczyzna i przetwory z dziczyzny;

6) przetwory rybne;

7) mrożone środki spożywcze, w tym zawierające w swoim składzie środki spożywcze wymienione w pkt 2-6;

8) potrawy i wyroby garmażeryjne do bezpośredniego spożycia;

9) przetwory grzybowe;

10) pieczywo i wyroby ciastkarskie.

3. Rosnące w warunkach naturalnych grzyby świeże - poza targowiskami.

4. Napoje alkoholowe, z wyjątkiem piwa w opakowaniach jednostkowych.

1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
2 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 25 października 1994 r. w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami (Dz. U. Nr 119, poz. 574), które utraciło moc obowiązującą z dniem 1 stycznia 2003 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).