§ 3. - Wymagania dotyczące wyposażenia technicznego oraz minimalnych kwalifikacji, jakie muszą spełniać przedsiębiorcy prowadzący działalność, w której wykorzystywane są substancje kontrolowane.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.71.658

Akt utracił moc
Wersja od: 11 czerwca 2002 r.
§  3. 
Prowadzący działalność, o której mowa w § 2 ust. 1, jest obowiązany posiadać:
1)
wiedzę dotyczącą:
a)
przepisów prawnych z zakresu bezpieczeństwa użytkowania urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych oraz ochrony środowiska,
b)
budowy urządzeń i instalacji chłodniczych i klimatyzacyjnych, w tym umiejętności czytania ich schematów,
c)
wymagań w zakresie obsługi, konserwacji i naprawy urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych oraz dokumentowania tych czynności,
d)
czynników chłodniczych, ich rodzajów i właściwości z punktu widzenia bezpieczeństwa, oraz sposobów wykrywania i zapobiegania przeciekom tych czynników z instalacji i urządzeń,
e)
metod i systemów odzysku, recyklingu oraz regeneracji czynników chłodniczych,
2)
praktyczne umiejętności w zakresie odzysku substancji kontrolowanych z urządzeń i instalacji chłodniczych i klimatyzacyjnych.