§ 4. - Wymagania dotyczące niektórych owoców pochodzących z państw trzecich w celu zapobieżenia rozprzestrzenianiu się niektórych organizmów szkodliwych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2019.1828

Akt obowiązujący
Wersja od: 25 września 2019 r.
§  4. 
1. 
Odpady i resztki powstałe w wyniku wytwarzania produktów roślinnych z owoców cytrusowych wykorzystuje się lub unieszkodliwia na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej pod nadzorem właściwego wojewódzkiego inspektora w sposób, który zapewni, że organizmy Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa., Xanthomonas citri pv. citri oraz Xanthomonas citri pv. aurantifolii nie rozprzestrzenią się.
2. 
W zakładzie wytwarzającym produkty roślinne z owoców cytrusowych prowadzi się i udostępnia, na żądanie właściwego wojewódzkiego inspektora, dokumentację zawierającą:
1)
numery i wyróżniające oznaczenia opakowań jednostkowych, w których były przewożone owoce cytrusowe;
2)
informację o ilości owoców cytrusowych, z których wytwarza się produkty roślinne;
3)
informację o ilości wykorzystanych lub unieszkodliwionych odpadów i resztek powstałych w wyniku wytwarzania produktów roślinnych z owoców cytrusowych;
4)
informację o sposobie wykorzystania lub unieszkodliwienia odpadów i resztek powstałych w wyniku wytwarzania produktów roślinnych z owoców cytrusowych.
3. 
Dokumentacja, o której mowa w ust. 2, jest przechowywana i udostępniana przez co najmniej 3 lata od dnia dostarczenia owoców cytrusowych do zakładu wytwarzającego produkty roślinne z tych owoców.