§ 1. - Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.203.1718

Akt utracił moc
Wersja od: 5 grudnia 2002 r.
§  1.
1.
Rozporządzenie określa:
1)
wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, zwanej dalej "wodą", w tym wymagania bakteriologiczne, fizykochemiczne, organoleptyczne;
2)
minimalną częstotliwość i miejsca pobierania próbek do badania oraz zakres badania wody;
3)
program monitoringu jakości wody;
4)
sposób oceny przydatności wody;
5)
sposób nadzoru nad materiałami i wyrobami stosowanymi w procesach uzdatniania i dystrybucji wody;
6)
sposób nadzoru nad laboratoriami wykonującymi badania jakości wody;
7)
sposób informowania konsumentów o jakości wody.
2.
Wymagania określone w rozporządzeniu dotyczą wody pobieranej z:
1)
urządzeń wodociągowych;
2)
indywidualnych ujęć wody zaopatrujących ponad 50 osób lub dostarczających więcej niż średnio 10 m3 wody na dobę, jak również dostarczających mniej wody i zaopatrujących mniejszą liczbę osób, gdy woda wykorzystywana jest do celów komercyjnych i publicznych;
3)
cystern i kontenerów w przypadku awaryjnego zaopatrzenia w wodę;
4)
zbiorników w środkach transportu pasażerskiego magazynujących wodę przeznaczoną do spożycia.
3.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych, dla których warunki i wymagania sanitarne określają odrębne przepisy, oraz do wód leczniczych.