§ 1. - Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2002.203.1718
Akt utracił moc Wersja od: 5 grudnia 2002 r.
§ 1.
1.
Rozporządzenie określa: 1)
wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, zwanej dalej "wodą", w tym wymagania bakteriologiczne, fizykochemiczne, organoleptyczne; 2)
minimalną częstotliwość i miejsca pobierania próbek do badania oraz zakres badania wody; 3)
program monitoringu jakości wody; 4)
sposób oceny przydatności wody; 5)
sposób nadzoru nad materiałami i wyrobami stosowanymi w procesach uzdatniania i dystrybucji wody; 6)
sposób nadzoru nad laboratoriami wykonującymi badania jakości wody; 7)
sposób informowania konsumentów o jakości wody.2.
Wymagania określone w rozporządzeniu dotyczą wody pobieranej z: 1)
urządzeń wodociągowych; 2)
indywidualnych ujęć wody zaopatrujących ponad 50 osób lub dostarczających więcej niż średnio 10 m3 wody na dobę, jak również dostarczających mniej wody i zaopatrujących mniejszą liczbę osób, gdy woda wykorzystywana jest do celów komercyjnych i publicznych; 3)
cystern i kontenerów w przypadku awaryjnego zaopatrzenia w wodę; 4)
zbiorników w środkach transportu pasażerskiego magazynujących wodę przeznaczoną do spożycia.3.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych, dla których warunki i wymagania sanitarne określają odrębne przepisy, oraz do wód leczniczych.