Wymagania co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.98.888

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 27 czerwca 2002 r.
w sprawie wymagań co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego.

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Zmiany niniejszego rozporządzenia, wprowadzone przez § 1 rozporządzenia z dnia 10 lipca 2003 r. (Dz. U. 03.134.1263), które wchodzą w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej, nie zostały naniesione na tekst, gdyż data wejścia w życie tych zmian jest późniejsza niż data utraty mocy przez niniejsze rozporządzenie.

..................................................

Na podstawie art. 24 ust. 3 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 129, poz. 1446 i Nr 154, poz. 1797) zarządza się, co następuje:
Agencja Rynku Rolnego dokonuje zakupu interwencyjnego masła, które spełnia łącznie następujące kryteria:
1)
zostało wyprodukowane nie wcześniej niż 23 dni przed dniem, w którym upływa termin składania ofert określony w ogłoszeniu o przetargu,
2)
odpowiada wymaganiom co do jakości określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
Agencja Rynku Rolnego dokonuje zakupu interwencyjnego odtłuszczonego mleka w proszku, które spełnia łącznie następujące kryteria:
1)
zostało wyprodukowane nie wcześniej niż 30 dni przed datą złożenia oferty sprzedaży przez oferenta albo 30 przed dniem, w którym upływa termin składania ofert określony w ogłoszeniu o przetargu,
2)
odpowiada wymaganiom co do jakości określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1  1

WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI MASŁA KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI

Lp.Cechy jakościoweWymagania co do jakości
123
1Surowiecśmietanka pasteryzowana, nieukwaszona lub ukwaszona, otrzymana z surowego mleka krowiego zawierającego w 1 ml nie więcej niż 100.000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30°C i nie więcej niż 400.000 komórek somatycznych oznaczonych metodą ilościową
2Wyglądbardzo dobry (jednostka równomiernie sucha) lub dobry (lekko odbiegający od bardzo dobrego)
3Konsystencjabardzo dobra (jednostka nadająca się dobrze do smarowania) lub dob
ra (lekko odbiegająca od bardzo dobrej)
4Smak i zapachbardzo dobry (czysty, przyjemny aromat) lub dobry (lekko odbiegający od bardzo dobrego)
5Dyspersja wodyco najmniej 4 punkty przyznane wg metody określonej w normie IDF 112A:19891)
6Zawartość tłuszczunie mniej niż 82%
7Zawartość wodynie więcej niż 16%
8Zawartość suchej masy beztłuszczowejnie więcej niż 2%
9Zawartość wolnych kwasów tłuszczowychnie więcej niż 1,2 mmol/100 g tłuszczu
10Liczba nadtlenkowanie więcej niż 0,3 meq tlenu/1.000 g tłuszczu
11Tłuszcz niemlecznyniewykrywalny w analizie trójglicerydów
12Znaczniki (w szczególności: sterole, wanilina, ester etylowy kwasu karotenowego, trójglicerydy kwasu enantowego)niewykrywalne
13Poziom skażenia promieniotwórczego 134Cs i 137Csnie więcej niż 600 Bq/kg
14Obecność bakterii z grupy colinieobecne w 1 g
1) Norma Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF - IDF Standard 112A:1989. Butter, Determination of water dispersion value.

ZAŁĄCZNIK Nr  2  2

WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI ODTŁUSZCZONEGO MLEKA W PROSZKU KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI

Cechy jakościoweWymagania co do jakości
123
1Surowiecsurowe mleko krowie zawierające w 1 ml nie więcej niż 100.000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30°C i nie więcej niż 400.000 komórek somatycznych oznaczonych metodą ilościową
2Wyglądbarwa biała lub lekko żółtawa, proszek bez zanieczyszczeń i cząstek barwnych
3Smak i zapachczysty
4Zawartość wodynie więcej niż 3,5%
5Zawartość tłuszczunie więcej niż 1,00%
6Zawartość białkanie mniej niż 31,4% w suchej masie beztłuszczowej
7Kwasowość miareczkowa

(w mililitrach 0,1 normalnego NaOH)

nie więcej niż 19,5 ml
8Współczynnik rozpuszczalnościnie więcej niż 0,5 ml (24°C)
9Zawartość mleczanów w 100 gnie więcej niż 150 mg
10Test na fosfatazęujemny, nie więcej niż 4 µg fenolu/1 ml odtworzonego mleka
11Cząstki przypaloneminimum dysk B, tj. nie więcej niż 15,0 mg
12Ogólna liczba drobnoustrojów w 1 gnie więcej niż 40.000
13Obecność bakterii z grupy colinieobecne w 1 g
14Obecność maślankiniedopuszczalna
15Obecność serwatki podpuszczkowejniedopuszczalna
16Obecność serwatki kwasowejniedopuszczalna
17Obecność antybiotykówniedopuszczalna
18Poziom skażenia promieniotwórczego 134Cs i 137Csnie więcej niż 370 Bq/kg
1 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 10 lipca 2003 r. (Dz.U.03.134.1263) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 sierpnia 2003 r.
2 Załącznik nr 2 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 10 lipca 2003 r. (Dz.U.03.134.1263) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 sierpnia 2003 r.