Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego.
Dz.U.2003.222.2202
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 16 grudnia 2003 r.
w sprawie wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego
Przepisy ogólne
Przepisy ogólne
Wyroby akcyzowe objęte szczególnym nadzorem podatkowym
Wyroby akcyzowe objęte szczególnym nadzorem podatkowym
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do spirytusu i napojów spirytusowych
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do spirytusu i napojów spirytusowych
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do piwa
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do piwa
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do wyrobów winiarskich i innych napojów alkoholowych
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do wyrobów winiarskich i innych napojów alkoholowych
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego przy oznaczaniu wyrobów znakami skarbowymi akcyzy
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego przy oznaczaniu wyrobów znakami skarbowymi akcyzy
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do oleju opałowego i napędowego
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do oleju opałowego i napędowego
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w zakresie urządzania gier w kasynach gry oraz na automatach i na automatach o niskich wygranych, tam gdzie się one znajdują
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w zakresie urządzania gier w kasynach gry oraz na automatach i na automatach o niskich wygranych, tam gdzie się one znajdują
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do estrów metylowych i estrów etylowych wyższych kwasów tłuszczowych
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do estrów metylowych i estrów etylowych wyższych kwasów tłuszczowych
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do bioetanolu zawartego w eterze etylo-tert-butylowym i eterze etylo-tert-amylowym
Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do bioetanolu zawartego w eterze etylo-tert-butylowym i eterze etylo-tert-amylowym
Nakładanie zabezpieczeń urzędowych oraz rodzaje i formy tych zabezpieczeń
Nakładanie zabezpieczeń urzędowych oraz rodzaje i formy tych zabezpieczeń
Szczegółowy zakres i sposób przeprowadzenia urzędowego sprawdzenia podmiotów podlegających szczególnemu nadzorowi podatkowemu
Szczegółowy zakres i sposób przeprowadzenia urzędowego sprawdzenia podmiotów podlegających szczególnemu nadzorowi podatkowemu
- urzędowe sprawdzenie przeprowadza się tylko w zakresie określonym w § 44 ust. 2 pkt 2 i 3.
Sprawowanie stałego nadzoru oraz kontrole doraźne i okresowe
Sprawowanie stałego nadzoru oraz kontrole doraźne i okresowe
Pobieranie próbek wyrobów
Pobieranie próbek wyrobów
Niszczenie wyrobów objętych szczególnym nadzorem podatkowym
Niszczenie wyrobów objętych szczególnym nadzorem podatkowym
Przyjmowanie, magazynowanie, wydawanie i przewożenie wyrobów objętych szczególnym nadzorem podatkowym
Przyjmowanie, magazynowanie, wydawanie i przewożenie wyrobów objętych szczególnym nadzorem podatkowym
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 32, poz. 301, Nr 43, poz. 378 i Nr 93, poz. 834).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1999 r. Nr 110, poz. 1255, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804 i Nr 153, poz. 1271 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122, Nr 137, poz. 1302, Nr 199, poz. 1934 i Nr 217, poz. 2124.
3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 13 sierpnia 2003 r. w sprawie wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego (Dz. U. Nr 145, poz. 1411).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 2
(pieczątka nagłówkowa podmiotu) (nr zezwolenia)
PROTOKÓŁ NR .........
skażenia spirytusu środkiem skażającym ..................
(wymienić środek skażający)
............................................................
(nazwa podmiotu, dla którego dokonano skażenia spirytusu)
z dnia ........... ...... r.
Po sprawdzeniu, że zabezpieczenia na naczyniach
(opakowaniach) ze środkami skażającymi nie są uszkodzone,
pracownicy podmiotu, w którym przeprowadza się skażenie:
- ................... - ...........................
(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)
- ................... - ...........................
(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)
w obecności pracownika szczególnego nadzoru podatkowego:
- ................... - ...........................
(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)
dokonali czynności skażenia spirytusu.
Przed zastosowaniem środek skażający został zbadany w celu
identyfikacji przez ......... wg orzeczenia (atestu) nr ....
z dnia ........... .... r.
Do skażenia spirytusu wzięto ....... dm3 - kg*) spirytusu
o mocy ..... % vol w 20°C (wskazanie alkoholomierza ........
w temperaturze pomiaru ..............°C),
co stanowi ........... dm3 100% vol, dodano .......... dm3 -
kg*) środka skażającego ............. o ciężarze właściwym
............... kg/dm3, co odpowiada ........... dm3 - kg*)
środka skażającego na 100 dm3 100% vol spirytusu.
Po dodaniu środka skażającego i jego wymieszaniu otrzymano .......... dm3 - kg*) spirytusu o mocy pozornej (pogrążenie alkoholomierza) ............... w temp. .......... °C.
Naczynia ze spirytusem skażonym zabezpieczono plombami
urzędowymi oraz plombami podmiotu dokonującego skażenia*)
.......................................................... .
(wymienić ilość i odciski)
Z otrzymanej mieszaniny pobrano próbkę w ilości 0,5 litra - 0,05 litra*), którą zabezpieczono ........................
(podać sposób zabezpieczenia)
do przechowania przez okres 3 miesięcy.
Na spirytus wystawiono dokument przewozu nr .............
z dnia ............. ...... r.*)
Niniejszy protokół sporządzono w ....... egzemplarzach.
Podpisy pracowników biorących Podpis pracownika szczególnego
udział w czynnościach nadzoru podatkowego obecnego
skażenia: przy skażeniu:
............ ........... ............................
*) Niepotrzebne skreślić.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
KSIĘGA KONTROLI
obrotu spirytusem i jego skażenia w ...... za rok obrachunkowy ....
wzór
ZAŁĄCZNIK Nr 4
KSIĘGA KONTROLI
przerobu spirytusu na ocet w ......... za rok obrachunkowy ....
wzór
ZAŁĄCZNIK Nr 5
KSIĘGA KONTROLI
spirytusu powrotnego w ............ za rok obrachunkowy ....
wzór
ZAŁĄCZNIK Nr 6
Księga kontroli
obrotu spirytusami w magazynie ........... za rok obrachunkowy ....
wzór
ZAŁĄCZNIK Nr 7
Księga kontroli
rektyfikacji i odwadniania spirytusu .......... za rok obrachunkowy ....
wzór
ZAŁĄCZNIK Nr 8
Księga kontroli
produkcji i rozlewu napojów spirytusowych w ........ za rok obrachunkowy ....
wzór
ZAŁĄCZNIK Nr 9
Okres produkcji
......./.......
Naczelnik Urzędu Celnego
w ......................
ZGŁOSZENIE Nr .........
o zamierzonej produkcji spirytusu
Gorzelnia .............. należąca do ....................
zgłasza, że od dnia ............. do dnia ............. :
1) będzie rozpoczynać pracę*) o godz. .... kończyć o godz. ...,
2) sporządzać po ......... zaciery(ów) na dobę przy ........
dobowej fermentacji i używać na każdy zacier następujących rodzajów i ilości surowców:**)
Kolejny zacier | Surowce w q | |||||
Lp. | ||||||
Razem |
3) rozpoczynać destylację alkoholu o godz. ....... kończyć o
godz. ..................,
4) przekazywać spirytus do magazynu z naczynia pośredniczącego o godz. ................,
5) stosować przerwy w produkcji w dniach ...................
.........................................................
Uwagi: ..................................................
.........................................................
.........................................................
.........................................................
______
*) Rozpałka pod kotłem.
**) Podać ilości surowców przeciętnie stosowanych do
sporządzania poszczególnych zacierów, a ewentualne
dodatkowe informacje - w uwagach.
Sporządził:
...........................
(nazwisko i imię)
...........................
...........................
(pieczęć, data i podpis)
ZAŁĄCZNIK Nr 10
Księga kontroli
produkcji i rozchodu spirytusu w gorzelni rolniczej w ........... za rok obrachunkowy ....
ZAŁĄCZNIK Nr 12
...............................
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
Protokół nr ....... .......
nalewu spirytusu do naczyń służących do transportu
gorzelni rolniczej ............... woj. .................
dnia ................ ........ r.
Pracownicy szczególnego nadzoru podatkowego .............
................
w obecności przedstawiciela podmiotu ................
- sprawdzili stan: aparatury i urządzeń gorzelni, naczyń
służących do transportu, magazynu i zbiornika(ów)
magazynowego(ych) oraz nałożonych na nich urzędowych
zabezpieczeń (plomb) i ustalili:
..........................................................
..........................................................
- sprawdzili zapas spirytusu w magazynie przed i po wydaniu
(dane w pkt 1)
- nadzorowali napełnianie spirytusem ...... (wyniki w pkt 2)
- zabezpieczyli naczynia służące do transportu oraz zbiornik(i) i magazyn spirytusu plombami o znakach:
........................................................
- odnotowali zmianę plomb w spisie zabezpieczeń urzędowych.
Moc spirytusu ustalono alkoholomierzem nr ................
Uwagi kontrolujących i wyjaśnienia przedstawiciela podmiotu
(podać adresata i odbiorcę spirytusu): .....................
............................................................
............................................................
............................................................
1. Zapas spirytusu w magazynie
Nr zbiornika | Moc spirytusu | Ilość spirytusu dm3 | W temp. °C | Poprawka dm3/ 100 dm3 (tabl.) | Ilość spirytusu dm3 w 20°C | Ilość spirytusu dm3 100% vol | ||
wskazanie alkoholomierza | w temp. °C | % vol w 20°C | ||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
A | Przed wydaniem | |||||||
Razem | ||||||||
B | Po wydaniu | |||||||
Razem | ||||||||
Różnica (A - B) - ilość wydana |
2. Napełnianie spirytusem naczyń służących do transportu
(beczki, autocysterny, inne*))
Nr dokumentu przewozu | Rodzaj naczyń (beczki, autocysterny, inne*)) | Ustalenie ilości spirytusu | Objętość spirytusu dm3 w 20°C | Ilość spirytusu dm3 100% vol | ||||||
ilość naczyń | łączna masa naczyń w kg | Oznaczanie mocy spirytusu | ||||||||
brutto | tara | netto | ||||||||
nr komory autocysterny | zmierzona objętość spirytusu dm3 | w temp. °C | poprawka dm3/ 100 dm3 (tabl.) | wskaz. alkoholomierza | w temp. °C | % vol w 20°C | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
Razem | Moc średnia (rubr. 11 : 10 x 100) |
3. Sprawdzenie ustaleń między pomiarem spirytusu w magazynie a napełnieniem naczyń służących do transportu
Poz. | Wyszczególnienie | Ilość spirytusu dm3 w 20°C | Ilość spirytusu dm3 100% vol |
1 | Zapas spirytusu w magazynie przed wydaniem (pkt 1, poz. 8A 9A) | ||
2 | Otrzymano z odpędu stan końcowy licznika objętości .................. podczas nalewu stan początkowy licznika objętości .................. Spirytus o średniej mocy .........% vol ( pkt 2 ) | ||
3 | Razem ( poz. 1 + 2 ) | ||
4 | Zapas w magazynie po wydaniu (pkt 1, poz. 8B i 9B) | ||
5 | Różnica ( poz. 3 - 4) | ||
6 | W napełnionych naczyniach ustalono spirytusu (pkt 2 poz. 10 i 11) | ||
7 | Wg. pomiarów w magazynie ilość spirytusu jest większa (+) lub mniejsza (-) niż w naczyniach transportowych (poz. 5 - 6) |
Protokół sporządzono w dwóch egzemplarzach, z których jeden
pozostawiono w gorzelni. Do protokołu nie wniesiono uwag /
wniesiono następujące uwagi *):
............................................................
............................................................
............................................................
*) Niepotrzebne skreślić.
Podpisy i pieczęcie
.............................
........................ .............................
(przedstawiciel podmiotu) (pracownicy szczególnego
nadzoru podatkowego)
ZAŁĄCZNIK Nr 16
Karta kupażu lub wytwarzania wyrobu winiarskiego albo napoju alkoholowego*) nr .....
Karta kupażu lub wytwarzania wyrobu winiarskiego albo napoju alkoholowego*) nr .....
ZAŁĄCZNIK Nr 17
ZAŁĄCZNIK Nr 19
KSIĘGA KONTROLI
obrotu żetonami i pieniądzem gotówkowym w kasynie gry w ........ za rok .... .
ZAŁĄCZNIK Nr 21
KSIĘGA KONTROLI
obrotu żetonami i pieniądzem gotówkowym w salonie gier na automatach w ........ za rok .... .
ZAŁĄCZNIK Nr 26
ZGŁOSZENIE
rozpoczęcia / wznowienia* działalności podlegającej szczególnemu nadzorowi podatkowemu
wzór
ZAŁĄCZNIK Nr 27
................................
(pieczątka nagłówkowa podmiotu)
PROTOKÓŁ
badania stanu technicznego aparatu destylacyjnego gorzelni
rolniczej w ................................................
województwo ............. dokonanego w dniu ........ .... r.
przez pracowników szczególnego nadzoru podatkowego .........
............................................................
w obecności przedstawiciela podmiotu .......................
Stwierdzono, że aparat destylacyjny jest przygotowany do pracy (tak /nie)*): jednokolumnowy, dwukolumnowy*)
.............................................
............................................................
Szczegółowy opis aparatury podany jest w aktach
weryfikacyjnych. Od tego czasu w stanie aparatury nie zaszły
zmiany - stwierdzono następujące zmiany*) ..................
............................................................
............................................................
Ponadto stwierdzono następujące odchylenia od obowiązujących
przepisów:
............................................................
............................................................
............................................................
Po dokonaniu oględzin aparat destylacyjny połączono z
urządzeniem do określania mocy i temperatury (stągwią) i
licznikiem objętości oraz nałożono urzędowe zabezpieczenia,
które odnotowano w spisie zabezpieczeń urzędowych.
Protokół niniejszy sporządzono w dwóch egzemplarzach, które
dołączono do akt urzędowego sprawdzenia gorzelni.
Przedstawiciel podmiotu: Pracownicy szczególnego
nadzoru podatkowego:
....................... .............................
(podpis) (podpisy)
______
*) Niepotrzebne skreślić.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »