§ 15. - Wykonywanie handlu oraz niektórych usług przez jednostki gospodarki nie uspołecznionej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1984.42.222

Akt utracił moc
Wersja od: 21 grudnia 1987 r.
§  15.
1.
Osoba prowadząca działalność gospodarczą na podstawie uprawnienia może zaopatrywać się w towary:
1)
u rzemieślników i osób trudniących się wytwórczością ludową i artystyczną,
2) 9
w jednostkach handlu hurtowego oraz w zakładach wytwórczych, w tym również prowadzonych przez osoby zagraniczne,
3)
w jednostkach zbytu organizacji społecznych prowadzących działalność gospodarczą,
4) 10
u producentów rolnych, z wyjątkiem zakupu mięsa objętego reglamentacją i zwierząt rzeźnych (trzody, bydła, cieląt i kurcząt),
5)
u indywidualnych rybaków, z wyjątkiem zakupu ryb łososiowatych (oprócz pstrągów) i węgorzy,
6) 11
w drodze skupu od ludności krajowych używanych rynkowych artykułów przemysłowych i zoologicznych oraz artykułów przemysłowych, spożywczych i używek pochodzenia zagranicznego,
7)
w drodze zakupu od zbieraczy surowców wtórnych.
2.
Osoba prowadząca działalność gospodarczą na podstawie uprawnienia może zaopatrywać się w drodze skupu od ludności używanych rynkowych artykułów przemysłowych oraz artykułów spożywczych i używek pochodzenia zagranicznego po uzyskaniu odrębnego uprawnienia wydanego przez terenowy organ administracji państwowej stopnia podstawowego.
3.
Osoba, o której mowa w ust. 1, może nabywać w przedsiębiorstwach zajmujących się eksportem wewnętrznym artykuły przeznaczone do konsumpcji w prowadzonym zakładzie gastronomicznym lub do wyposażenia prowadzonego zakładu.
4.
Uprawnienie do prowadzenia przedsiębiorstwa handlu detalicznego i gastronomii upoważnia do zakupu artykułów u producentów rolnych i rybaków na obszarze całego kraju.
5. 12
Zakupów określonych w ust. 1 może dokonywać osoba, której wydano uprawnienie, jej współmałżonek, członek rodziny stale pozostający we wspólnym gospodarstwie domowym z tą osobą lub pełnomocnik.
6. 13
Osoba prowadząca działalność gastronomiczną może prowadzić tucz na potrzeby tej działalności. Przepis ust. 1 pkt 4 stosuje się odpowiednio.
9 § 15 ust. 1 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rynku Wewnętrznego z dnia 30 listopada 1987 r. (Dz.U.87.39.222) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 grudnia 1987 r.
10 § 15 ust. 1 pkt 4 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Rynku Wewnętrznego z dnia 30 listopada 1987 r. (Dz.U.87.39.222) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 grudnia 1987 r.
11 § 15 ust. 1 pkt 6 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. c) rozporządzenia Ministra Rynku Wewnętrznego z dnia 30 listopada 1987 r. (Dz.U.87.39.222) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 grudnia 1987 r.
12 § 15 ust. 5 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. d) rozporządzenia Ministra Rynku Wewnętrznego z dnia 30 listopada 1987 r. (Dz.U.87.39.222) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 grudnia 1987 r.
13 § 15 ust. 6 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. e) rozporządzenia Ministra Rynku Wewnętrznego z dnia 30 listopada 1987 r. (Dz.U.87.39.222) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 grudnia 1987 r.