§ 18. - Wykonywanie działalności handlowej oraz niektórych usług przez jednostki gospodarki nie uspołecznionej.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1974.44.265
Akt utracił moc
Wersja od: 23 stycznia 1980 r.
§ 18.
1.
Osoba prowadząca działalność gospodarczą na podstawie uprawnienia może zaopatrywać się w towary:
1)
u rzemieślników i osób trudniących się wytwórczością ludową i artystyczną oraz w jednostkach handlowych prowadzonych przez organizacje rzemiosła, z wyjątkiem wyrobów pamiątkarskich nie zaopiniowanych pozytywnie przez uprawnioną komisję ocen,
2)
w państwowych i spółdzielczych jednostkach handlu hurtowego oraz zakładach produkcyjnych,
3)
w jednostkach zbytu organizacji społecznych prowadzących działalność gospodarczą,
4)
u producentów rolnych,
5)
u indywidualnych rybaków, z wyjątkiem zakupu ryb łososiowatych i węgorzy,
6)
w drodze zakupu od ludności używanych rynkowych artykułów przemysłowych pochodzenia zagranicznego oraz artykułów spożywczych pochodzenia zagranicznego, w tym również nabytych w przedsiębiorstwach zajmujących się eksportem wewnętrznym.
2.
Osoba prowadząca przedsiębiorstwo gastronomiczne może prowadzić tucz trzody na potrzeby przedsiębiorstwa.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .