§ 18. - Wykonywanie działalności handlowej oraz niektórych usług przez jednostki gospodarki nie uspołecznionej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1974.44.265

Akt utracił moc
Wersja od: 23 stycznia 1980 r.
§  18.
1.
Osoba prowadząca działalność gospodarczą na podstawie uprawnienia może zaopatrywać się w towary:
1)
u rzemieślników i osób trudniących się wytwórczością ludową i artystyczną oraz w jednostkach handlowych prowadzonych przez organizacje rzemiosła, z wyjątkiem wyrobów pamiątkarskich nie zaopiniowanych pozytywnie przez uprawnioną komisję ocen,
2)
w państwowych i spółdzielczych jednostkach handlu hurtowego oraz zakładach produkcyjnych,
3)
w jednostkach zbytu organizacji społecznych prowadzących działalność gospodarczą,
4)
u producentów rolnych,
5)
u indywidualnych rybaków, z wyjątkiem zakupu ryb łososiowatych i węgorzy,
6)
w drodze zakupu od ludności używanych rynkowych artykułów przemysłowych pochodzenia zagranicznego oraz artykułów spożywczych pochodzenia zagranicznego, w tym również nabytych w przedsiębiorstwach zajmujących się eksportem wewnętrznym.
2.
Osoba prowadząca przedsiębiorstwo gastronomiczne może prowadzić tucz trzody na potrzeby przedsiębiorstwa.