§ 12. - Wykonanie ustawy z dnia 5 sierpnia 1938 r. o środkach finansowych na popieranie gospodarczo uzasadnionego kształtowania cen artykułów rolniczych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1938.61.477

Akt utracił moc
Wersja od: 15 marca 1939 r.
§  12. 7
1)
Za podstawę obliczenia opłaty służy waga brutto mąki lub kaszy (waga produktu wraz z workiem).
2)
Przy przywozie wyrobów mącznych z zagranicy lub z obszaru W. M. Gdańska za podstawę obliczenia należnej opłaty służy ilość mąki, zawarta w przywiezionych wyrobach, przy czym przyjmuje się następującą zawartość mąki:
a)
w pieczywie pszennym i sucharach oraz w makaronach, kluskach i innych wyrobach z ciasta niewypieczonych - 85%,
b)
w pieczywie żytnim - 75%,
c)
w pieczywie pszenno-żytnim - 80%,
d)
w macach i we wszelkim krochmalu pszennym - 95%

wagi netto; o ile wyroby mączne znajdują się w opakowaniach o wadze 2 kg i mniej, ilość zawartej w nich mąki oblicza się według podanych wyżej norm w stosunku do wagi towaru wraz z bezpośrednim opakowaniem.

7 § 12 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 28 lutego 1939 r. (Dz.U.39.19.128) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 1939 r.