Wykonanie ustawy z dn. 6 grudnia 1923 r. o zastosowaniu stałej jednostki do obliczania danin, niektórych innych dochodów publicznych, oraz kredytów udzielanych przez instytucje państwowe i samorządowe.
Dz.U.1923.137.1148
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SKARBU
z dnia 24 grudnia 1923 r.
celem wykonania ustawy z dn. 6 grudnia 1922 r. (Dz. U. R. P. № 127 poz. 1044) o zastosowaniu stałej jednostki do obliczania danin, niektórych innych dochodów publicznych, oraz: kredytów udzielanych przez instytucje państwowe i samorządowe.
Wysokość poszczególnych stawek podatkowych we frankach złotych podaje § \ą w przyległym załączniku.
Postanowienie to nie narusza w niczem prawa Ministra Skarbu, przysługującego mu ż mocy poszczególnych ustaw do podwyższania względnie obniżania cen tychże artykułów monopolowych w miarę potrzeby, a to niezależnie ód kursu franka złotego.
Procentowa oplata monopolowa Od wyrobów tytoniowych, wyprodukowanych w prywatnych fabrykach tytoniu obliczana będzie nada!, jak dotychczas w stosunku procentowym do detalicznej ceny sprzedaży wyrobów tytoniowych, a należna suma opłaty monopolowej pobieranej w postaci opasek monopolowych, przeliczoną zostanie na franki złote wedle kursu obowiązującego dla cen artykułów monopolowych na dany tydzień (§ 2).
Przedsiębiorcy prywatnych fabryk tytoniu obowiązani są w oznajmieniach na Wywóz artykułów monopolowych podać przypadającą opłatą monopolową we frankach złotych i uiścić ją w terminie płatności w kasie skarbowej w markach polskich według kursu franka złotego obowiązującego dla cen artykułów monopolowych na dany tydzień (§ 2).
Opłaty monopolowe, jakoteż należności za wy-dane na kredyt artykuły monopolowe, zakredytowane po 1-ym stycznia 1924 r. obliczane będą we frankach złotych, a pobierane w markach polskich wedle kursu franka złotego obowiązującego w tygodniu zapłaty i to wraz z 6% och sikami w stosunku rocznym, obliczonemi od należytości podatkowych zapłaconych w markach polskich.
Zakredytowana w r. 1923 i niezapłacona do dnia 31 grudnia tegoż roku kwoty podatków spożywczych względnie opłat monopolowych, jakoteż należności za wydane na kredyt artykuły monopolowe, przeliczone będą dnia 1 stycznia 1924 r. na franki złote wedle kursu obowiązującego tegoż dnia 1 stycznia 1924.
Dla zapłaty kredytów podatków spożywczych, wymienionych w ustępie 1-ym i 2-gim, miarodajnym będzie kurs franka złotego dnia zapłaty.
Dla zapłaty zakredytowanych opłat monopolowych, jakoteż należności za wydana na kredyt artykuły monopolowe, miarodajnym będzie kurs franka złotego, ogłaszany każdego piątku na cały następny tydzień t. j. na czas od poniedziałku do niedzieli włącznie.
Zwrot nienależnie pobranych opłat monopolowych, jakoteż ceny sprzedaży artykułów monopolowych należy obliczać we frankach złotych wedle kursu obowiązującego w tygodniu zaistnienia prawa do zwrotu względnie bonifikacji.
Wypłatą należy uskutecznić według ogólnych przepisów o zwrotach nadpłat podatkowych w, markach polskich wedle kursu franka złotego obowiązującego w dniu względnie tygodniu wystawienia asygnaty.
ZAŁĄCZNIK
1. | Od 1 litra 100% spirytusu: | |||
a) | wyrobionego w gorzelniach rolniczych i owocowych | 2.20 | fr. | |
b) | wyrobionego w gorzelniach przemysłowych | 2.30 | " | |
c) | wyrobionego w gorzelniach przerabiających wywary na sole potasowe we własnych potasowniach | 2.20 | " | |
d) | od spirytusu z zagranicy i Gdańska | 2.30 | zł. | fr. |
2. | Od flaszki całej wina musującego | " | " | |
a) | gronowego | 2.20 | " | " |
b) | owocowego | 1.10 | " | " |
3. | Od piwa: | |||
I. W b. dzielnicy austriackiej od stopnia sacharometrycznego ekstraktu: | ||||
a) | dla browarów przerabiających rocznie do 10.000 hl. brzeczki. | 48 | cent | |
b) | dla browarów przerabiających rocznie do 30.000 hl. brzeczki. | 49 | " | |
c) | dla browarów przerabiających rocznie do 50.000 hl. brzeczki | 50 | " | |
d) | dla browarów przerabiających rocznie do 70.000 hl. brzeczki | 51 | " | |
e) | dla browarów przerabiających rocznie ponad 70.000 hl. brzeczki | 52 | " |
Zwrot akcyzy od piwa:
I. W b. dzielnicy austrjackiej (Małopolska, Spiż i Orawa) | ||||||||
a) | wywożącym piwo za granicę bez względu na zawartość ekstraktu lub o ile nie są przedsiębiorcami browaru, od hektolitra | 2.10 | zł. | fr. | ||||
b) | browarom eksportującym za każdy stopień ekstraktu | 0.42 | " | " | ||||
Od 1 hektolitra piwa sprowadzonego z zagranicy i Gdańska za każdy hektolitr i jeden stopień ekstraktu brzeczki podstawowej po | 0.52 | " | " | |||||
Najmniej jednak za hektolitr piwa | 8.40 | " | " | |||||
II. W b. dzielnicy rosyjskiej: | ||||||||
Od 1 puda słodu (16.83 kgr.) przerabianego na piwo w browarach | 5.00 | " | " | |||||
Browary przerabiające rocznie do 32.766 kg. (2.000 pudów) płacą za pud tylko | 4.20 | " | " | |||||
Od piwa sprowadzonego z zagranicy i z Gdańska za 1 hektolitr po. | 8.40 | " | " | |||||
III. W b. dzielnicy pruskiej: | ||||||||
a) | za 1 hkt. piwa słabego do 8% ekstraktu przy produkcji pierwszych 10.000 hektolitrów piwa | 3.80 | " | " | ||||
za dalsze 20.000 | hl. | piwa | 3.90 | " | " | |||
powyżej 30.000 | " | " | 4.- | " | " | |||
b) | za 1 hektolitr piwa pełnego (8-13%) przy produkcji pierwszych 10.000 hl. piwa | 6.30 | " | " | ||||
za dalsze 20.000 hl. piwa | 6.50 | " | " | |||||
powyżej 30.000 hl. piwa | 6.80 | " | " | |||||
c) | od piwa mocnego (powyżej i 3% ekstraktu) dodaje się do stopy b) za każde dalsze cztery stopnie ekstraktu zawarte w brzeczce podstawowej połową stopy wymienionej pod a) | |||||||
Za warki domowe za każdy hektolitr po | 1.40 | zł. | fr. | |||||
d) | od piwa sprowadzonego z zagranicy i z Gdańska za 1 hektolitr | 8.40 | " | " | ||||
4. | Za 1 pudełko zapałek, zawierających do 60 zapałek lub dwie książeczki, | 0.01 | " | " | ||||
5. | Za 1 kg. kwasu octowego | 0.30 | " | " | ||||
6. | Za 100 kg. oleju skalnego: o gęstości do 750° | 15.80 | " | " | ||||
powyżej | 750 -865° | 10.50 | " | " | ||||
" | 865°-885° | 1.80 | " | " | ||||
" | 885° | 7.- | " | " | ||||
Od parafiny i świec | 10.50 | " | " | |||||
Od asfaltu, koksu i mazi | 1.80 | " | " | |||||
7. | Za 100 kg. cukru | 35.- | " | " | ||||
8. | Od 100 kg. soli w b. dzielnicy | 7.- | " | " | ||||
9. | Za 1 kg. drożdży prasowanych: | 0.60 | " | " | ||||
zagranicznych | 0.70 | " | " |
II. Akcyzowe opłaty patentowe (§ 1 punkt 10).
A. Opłaty od patentów za wyrób i przerób: | |||||||||
1) | Od gorzelń i fabryk drożdżowo-gorzelniczych: | ||||||||
a) | oplata zasadnicza za wypęd pierwszych 100.000 litrów alkoholu | 74.- | zł. | fr. | |||||
b) | oplata dodatkowa za każde następne 10.000 litrów alkoholu. | 7.40 | " | " | |||||
2) | od wytworni drożdży prasowanych bez pędzenia spirytusu opłata stała | 18.50 | " | " | |||||
3) | od fabryk wódek i likierów: | " | " | ||||||
a) | oplata zasadnicza za przerób 50.000 litrów alkoholu | 144.- | " | " | |||||
b) | za dalsze każde 50.000 litrów | 144.- | " | " | |||||
4) | od rektyfikacji spirytusu: | " | " | ||||||
a) | opłata zasadnicza za 100.000 litrów alkoholu surowego, przyjętego do magazynu dla oczyszczenia | 518.- | " | " | |||||
b) | opłata dodatkowa za każde następne 10.000 litrów alkoholu | 37.- | " | " | |||||
5) | od fabryk win musujących | 370.- | " | " | |||||
6) | od fabryk win owocowych, rodzynkowych i winogronowych.. | 37.- | " | " | |||||
7) | od browarów: | " | " | ||||||
a) | oplata zasadnicza przy przerobie pierwszych 20 ton słodu.. | 37.- | " | " | |||||
b) | opłata dodatkowa przy przerobie każdy di następnych 10 ton słodu | 7.40 | " | " | |||||
8) | od miodosytni | 22.20 | " | " | |||||
9) | od przerobu spirytusu: w rozlewniach denaturatu: | " | " | ||||||
a) | w politurniach, lakierniach i fabrykach chemicznych; | " | " | ||||||
aa) | opłata zasadnicza od przerobu pierwszych 10.000 litrów alkoholu | 7.40 | " | " | |||||
bb) | oplata dodatkowa przy przerobie każdych następnych 10.000 litrów alkoholu | 7.40 | " | " | |||||
b) | od perfumerii i wytwórni kosmetycznych | 14.80 | zł. | fr. | |||||
c) | od fabryk octu | 7.40 | " | " | |||||
10) | od | fabryk | gilz do papierosów | 14.80 | " | " | |||
11) | " | " | 222.- | " | " | ||||
12) | " | cukrowni: | " | " | |||||
a) | od każdej tony cukru surowego | 0.40 | " | " | |||||
b) | od każdej tony rafinady dodatkowo | 0.40 | " | " | |||||
Opłata z p. p. a i b uiszcza się zgóry za całej kampanię według produkcji w kampanji ubiegłej; opłata od cukrowni w ubiegłej kampanji nieczynnych uiszcza się w wysokości odpowiadającej produkcji pierwszych 600 ton. | |||||||||
B. Opłaty od zakładów sprzedaży trunków. | |||||||||
13) | Od zakładów restauracyjnych z uprawnieniem do sprzedaży wszelkich napojów w naczyniach zamkniętych i na kieliszki: | ||||||||
w miejscowościach | |||||||||
KI. I | KI. II | KI. III | |||||||
Franków złotych | |||||||||
I rzędu | 888.- | 592.- | 222.- | ||||||
II rzędu | 370.- | 148.- | 74.- | ||||||
14) | od zakładów uprawnionych do sprzedaży wszelkich trunków w naczyniach zamkniętych | ||||||||
a) | detalicznie | 143.- | 74.- | 37.- | |||||
b) | hurtowo | 444.- | 370.- | 222.- | |||||
15) | od winiarni uprawnionych do sprzedaży wyłącznie wina tak w naczyniach zamkniętych, jak i na kieliszki | 74.- | 37.- | 18.50 | |||||
16) | piwiarnie i winiarnie ze sprzedażą piwa, wina i miodu wyłącznie w naczyniach zamnkniętych | 18.50 | 14.80 | 7.40 | |||||
za wyszynk piwa dodatkowo | 18.50 | 14.80 | 7.40 | ||||||
17) | od bufetów ze sprzedażą wszystkich trunków: | ||||||||
a) | przy teatrach, cyrkach, kinach, wyścigach, wystawach, klubach, lokalach stowarzyszeń i t.p. | 74.- | 55.50 | 37.- | |||||
b) | bufety na balach i zabawach publicznych, nie wyłączając dobroczynnych za dobą płacą | 7.40 | 3.70 | 1.90 | |||||
18) | od karczem i domów zajezdnych uprawnionych do sprzedaży wszelkich trunków | 148.- | 74.- | 74.- | |||||
19) | od hurtownych składów piwa, wina i miodu. | 18.50 | 14.80 | 7.40 | |||||
C. Od zakładów trudniących się ekspedycją trunków | 370,- |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »