§ 25. - Wykonanie ustawy o nadzorze nad hodowlą bydła, trzody chlewnej i owiec.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1937.38.291

Akt utracił moc
Wersja od: 24 kwietnia 1950 r.
§  25.
Kontrola wartości użytkowej trzody chlewnej polega na stwierdzaniu jednej lub kilku z następujących właściwości:
a)
płodności macior przez ustalanie liczby prosiąt każdego miotu,
b)
przyrostu wagi przychówku przez ustalanie w poszczególnych miotach przeciętnej wagi prosiąt w 1, 21 i 56 dniu po urodzeniu,
c)
wyzyskiwania paszy przez ustalania ilości paszy zużytej na 1 kg przyrostu wagi zwierzęcia w określonym wieku,
d)
szybkości dojrzewania zwierząt przez ustalanie wieku, w jakim zwierzę osiąga wagę odpowiednią dla pewnego kierunku hodowli,
e)
wartości produktów rzeźnych przez ustalanie, w zależności od kierunku hodowli, stosunku wagi produktów uboju do wagi żywego zwierzęcia lub przez ocenę ich jakości po zabiciu zwierzęcia.