§ 25. - Wykonanie ustawy o nadzorze nad hodowlą bydła, trzody chlewnej i owiec.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1937.38.291
Akt utracił moc
Wersja od: 24 kwietnia 1950 r.
§ 25.
Kontrola wartości użytkowej trzody chlewnej polega na stwierdzaniu jednej lub kilku z następujących właściwości:
a)
płodności macior przez ustalanie liczby prosiąt każdego miotu,
b)
przyrostu wagi przychówku przez ustalanie w poszczególnych miotach przeciętnej wagi prosiąt w 1, 21 i 56 dniu po urodzeniu,
c)
wyzyskiwania paszy przez ustalania ilości paszy zużytej na 1 kg przyrostu wagi zwierzęcia w określonym wieku,
d)
szybkości dojrzewania zwierząt przez ustalanie wieku, w jakim zwierzę osiąga wagę odpowiednią dla pewnego kierunku hodowli,
e)
wartości produktów rzeźnych przez ustalanie, w zależności od kierunku hodowli, stosunku wagi produktów uboju do wagi żywego zwierzęcia lub przez ocenę ich jakości po zabiciu zwierzęcia.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .