§ 24. - Wykonanie ustawy o nadzorze nad hodowlą bydła, trzody chlewnej i owiec.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1937.38.291

Akt utracił moc
Wersja od: 24 kwietnia 1950 r.
§  24.
(1)
Kontrola wartości użytkowej bydła polega na stwierdzaniu mleczności krów. Stwierdzanie mleczności krów przeprowadza się drogą próbnych udojów. Próbny udój odbywa się w godzinach przyjętych w gospodarstwie, lecz nie częściej niż 3 razy w ciągu doby i wykazuje wydajność mleka krowy w ciągu doby oraz zawartość w nim tłuszczu. Próbne udoje odbywają się w równych odstępach czasu, przynajmniej raz na cztery tygodnie. Na podstawie próbnych udojów oblicza się mleczność (§ 1, wydajność mleka i tłuszczu w kilogramach oraz przeciętny procent tłuszczu w mleku) poszczególnych krów w ciągu roku. Przy stwierdzaniu mleczności zapisuje się zużycia pasz, daty pokrycia i ocielenia się krów poddanych kontroli.
(2) 18
Rok kontrolny liczy się od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia.
18 § 24 ust. (2) zmieniony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 3 kwietnia 1950 r. (Dz.U.50.17.150) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 kwietnia 1950 r.