Wykonanie ustawy o funduszu zakładowym na rok 1957 w przedsiębiorstwach przemysłowych podległych Ministrowi Przemysłu Spożywczego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1957.11.54

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1957 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 8 lutego 1957 r.
w sprawie wykonania ustawy o funduszu zakładowym na rok 1957 w przedsiębiorstwach przemysłowych podległych Ministrowi Przemysłu Spożywczego.

Na podstawie art. 3 i 5 ustawy z dnia 19 listopada 1956 r. o funduszu zakładowym na rok 1957 (Dz. U. Nr 53, poz. 240) zarządza się w porozumieniu z Centralną Radą Związków Zawodowych oraz Zarządem Głównym Związku Zawodowego Pracowników Przemysłu Spożywczego, co następuje:
Fundusz zakładowy tworzy się w działających według zasad rozrachunku gospodarczego państwowych przedsiębiorstwach przemysłowych (wytwórczych, przetwórczych oraz w chłodniach składowych), podległych Ministrowi Przemysłu Spożywczego.
Na fundusz zakładowy przeznacza się część wygospodarowanego zysku, a jeżeli przedsiębiorstwo nie osiągnie zysku lub gdy suma funduszu zakładowego jest wyższa od sumy osiągniętego zysku - na fundusz zakładowy przeznacza się odpowiednią sumę środków obrotowych przedsiębiorstwa.
1.
Fundusz zakładowy tworzy się w przedsiębiorstwie, które:
1)
osiągnie sumę planowanego zysku lub nie przekroczy planowanej straty,
2)
wykona plan produkcji towarowej w cenach zbytu,
3)
spełni dodatkowe warunki, jeśli takie zostaną ustalone zarządzeniem Ministra Przemysłu Spożywczego, wydanym w porozumieniu z Zarządem Głównym Związku Zawodowego Pracowników Przemysłu Spożywczego.
2.
Upoważnia się Ministra Przemysłu Spożywczego do zwalniania w uzasadnionych przypadkach w porozumieniu z Ministrem Finansów poszczególnych przemysłów od warunku wymienionego w ust. 1 pkt 2.
1.
O ile przedsiębiorstwo spełni warunki wymienione w § 3, dokonuje odpisów na fundusz zakładowy w wysokości 1,5% planowanego funduszu płac.
2.
W przypadku osiągnięcia zysku ponadplanowego lub zmniejszenia planowanej straty - fundusz zakładowy powiększa się o 50% zysku ponadplanowego lub sumy, o którą zmniejszono planowaną stratę.
W przedsiębiorstwie, które nie wykonało warunków wymienionych w § 3 rozporządzenia, tworzy się fundusz zakładowy w wysokości 0,2% planowanego funduszu płac.
Na fundusz zakładowy przeznacza się ponadto całkowity zysk z produkcji ubocznej z wyjątkiem przypadków, w których obowiązujące przepisy przewidują przeznaczenie tego zysku na inne cele.
Przez planowany zysk, planowaną stratę, planowany fundusz płac, plan produkcji towarowej, o których mowa w rozporządzeniu, należy rozumieć zysk, stratę, fundusz płac, produkcję towarową, określone we wskaźnikach do planu zatwierdzonych przez jednostkę nadrzędną.
1.
Odpisów na fundusz zakładowy dokonuje się raz na rok, chyba że zakładowa umowa zbiorowa przewiduje dokonywanie kwartalnych lub półrocznych odpisów zaliczkowych. Wysokość kwartalnych lub półrocznych odpisów zaliczkowych nie może jednak przekraczać 25% sumy funduszu zakładowego przypadającego za dany okres sprawozdawczy.
2.
Sumę funduszu zakładowego przypadającego za dany rok sprawozdawczy ustala się na podstawie danych wynikających z przyjętego przez jednostkę nadrzędną rocznego sprawozdania finansowego.
3.
Dla obliczenia wyrównawczego odpisu na koniec roku potrąca się od sumy funduszu zakładowego, ustalonej za dany rok, sumę odpisów zaliczkowych.
4.
Jeżeli wydatki dokonane w ciągu roku z zaliczkowych odpisów przekroczą sumę funduszu zakładowego ustaloną za dany rok sprawozdawczy - wówczas różnicę pomiędzy kwotami wydatkowanymi a sumą funduszu zakładowego przypadającą za dany rok zalicza się jako wydatek obciążający fundusz zakładowy utworzony w roku następnym.
5.
Przed całkowitym wyrównaniem różnicy, o której mowa w ust. 4, nie mogą być wydatkowane żadne kwoty z funduszu zakładowego w roku następnym.
1.
W celu ustalenia prawidłowej podstawy do obliczenia odpisów na fundusz zakładowy faktycznie osiągnięty zysk (stratę) koryguje się o sumy wynikające z wprowadzonych, a nie uwzględnionych w planie urzędowych zmian w zakresie cen, stawek płac, składek na ubezpieczenia, podatków, oprocentowania kredytów bankowych, taryf za usługi komunalne i norm amortyzacji.
2.
Ponadto osiągnięty zysk (stratę) koryguje się o różnicę pomiędzy planowym i rzeczywistym wskaźnikiem zawartości:
1)
cukru w burakach cukrowych - w przemyśle cukrowniczym,
2)
skrobi w ziemniakach - w przemyśle ziemniaczanym,
3)
oleju w nasionach oleistych - w przemyśle tłuszczowym.

Korekta wyniku bilansowego o wyżej wymienione czynniki obowiązuje zarówno w przypadkach różnic ujemnych, jak i dodatnich.

3.
W celu ustalenia, czy spełnione zostały warunki dla utworzenia funduszu zakładowego w przedsiębiorstwach planowo-deficytowych, należy przeprowadzić korektę planowanej straty w takim stosunku procentowym, w jakim nastąpiło przekroczenie planu sprzedaży.
1.
Środki funduszu zakładowego mogą być przeznaczone:
1)
na nagrody i świadczenia dla pracowników oraz na inne cele związane z ich potrzebami,
2)
na budownictwo mieszkaniowe dla pracowników oraz remonty mieszkań przez nich zajmowanych.
2.
Podział środków funduszu zakładowego na powyższe cele należy do uprawnień przedsiębiorstwa.
Minister Przemysłu Spożywczego w uzgodnieniu z zarządem właściwego związku zawodowego ustali w podległych mu przemysłach odpowiednie procenty odpisów funduszu zakładowego w części przeznaczonej na nagrody i świadczenia (art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 19 listopada 1956 r. o funduszu zakładowym na rok 1957 (Dz. U. Nr 53, poz. 240), z tym że łączna kwota funduszu zakładowego w części przeznaczonej na wyżej wymienione cele nie może przekroczyć 8,5% planowanego funduszu płac przedsiębiorstwa.
1.
Podstawę do dokonywania wydatków ze środków funduszu zakładowego stanowią odpowiednie preliminarze zatwierdzone przez załogę przedsiębiorstwa lub jej przedstawicieli.
2.
Środkami funduszu zakładowego dysponuje dyrektor przedsiębiorstwa w oparciu o zatwierdzony preliminarz.
3.
Z wykonania preliminarza dyrektor składa załodze okresowe sprawozdania.
Wykorzystanie środków funduszu zakładowego na cele inwestycyjne następuje w trybie przewidzianym dla inwestycji pozalimitowych.
Przepisy niniejszego rozporządzenia stosuje się odpowiednio do zakładów (oddziałów) na wewnętrznym rozrachunku gospodarczym, dla których wprowadzono obowiązek sporządzania samodzielnych bilansów.
Upoważnia się Ministra Przemysłu Spożywczego do:
1)
doświadczalnego wprowadzenia w porozumieniu z Zarządem Głównym Związku Zawodowego Pracowników Przemysłu Spożywczego odmiennych niż w niniejszym rozporządzeniu warunków i zasad tworzenia funduszu zakładowego w przedsiębiorstwach działających na zasadach eksperymentalnych,
2)
wprowadzenia w porozumieniu z Ministrem Finansów i Zarządem Głównym Związku Zawodowego Pracowników Przemysłu Spożywczego odmiennych niż w niniejszym rozporządzeniu warunków i zasad tworzenia funduszu zakładowego w przedsiębiorstwach o produkcji kampanijnej i sezonowej.
W przedsiębiorstwach objętych przepisami niniejszego rozporządzenia tracą moc dotychczasowe przepisy w sprawie finansowania wydatków na współzawodnictwo, nagrody indywidualne, wynagrodzenia za prace zlecone i udział w komisjach oraz popieranie ruchu racjonalizatorskiego dotyczące współzawodnictwa w zakładzie pracy oraz nagród indywidualnych za szczególne osiągnięcia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą od dnia 1 stycznia 1957 r.