Rozdział 11 - Napoje, zawierające wino i wino bezalkoholowe. Do § 47 ustawy. Pojęcie. - Wykonanie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 5 grudnia 1921 r. w przedmiocie ujednostajnienia opodatkowania wina na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1922.10.73

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1922 r.

XI.

Napoje, zawierające wino i wino bezalkoholowe.

Do § 47 ustawy.

Pojęcie.

§  104.
(1) Do napojów, zawierających wino, należą np. tak zwane wina korzenne (jak wino wermutowe), poncze winne, ponczowe esencje winne, wino z dodanemi środkami leczniczemi i winne wyciągi.
(2)
Wina, zaprawione środkami leczniczemi, które służą wyłącznie tylko do użytku leczniczego, (np. wino z emetykiem i wino kamforowe, winne wyciągi, np.: wino chininowe, wino kondurangowe, wino z zimokwitów, winne tynktury rabarbarowe) nie należą do napojów zawierających wino w rozumieniu ustawy.
(3)
Do napojów, które zawierają napoje, podobne do wina, należy np. owocowe wino wermutowe.
(4)
Jako wino bezalkoholowe i bezwyskokowe, należy uważać te napoje, z których usunięto powstały przy fermentacji wyskok winny. Napojów, które nie przebyły winnej fermentacji, jak np. bezwyskokowy moszcz winny, nie zalicza się tutaj.

Postanowienia, mające zastosowanie.

§  105.
(1) Postanowienia zawarte w rozdziale I §§ 7 do 9, 12, 13 w rozdziale II z wyjątkiem § 17, w rozdziale III do VI, w §§ 52 do 59, 63 do 69 71 do 74 rozdziału VIII, w rozdziale IX i X mają odpowiednie zastosowanie.
(2)
Jako wytwórca może się tylko ten zgłosić, kto napoje sam wytwarza (§ 104).