§ 1. - Wykonanie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 3 grudnia 1923 r. w przedmiocie opodatkowania spirytusu na obszarze Rzczypospolitej Polskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1923.126.1037

Akt utracił moc
Wersja od: 12 grudnia 1923 r.
§  1.
Przedsiębiorcy fabryk wódek (likierni, rozlewni, tudzież hurtowi i detaliczni sprzedawcy wódek obowiązani są zamknąć z dniem wejścia w życie powołanego na wstępie rozporządzenia Rady Ministrów prowadzone w ich przedsiębiorstwach książki i rejestry przychodu i rozchodu spirytusu i wyrobów wódczanych i wyprowadzić pozostały' na ten dzień zapas.

Przedsiębiorcy ci, jak również osoby prywatne posiadające na zapasie więcej, niż 5 litrów stustopniowego spirytusu, zawartego w spirytusie i w wyrobach wódczanych, winny zgłosić pisemnie w 2 egzemplarzach w przeciągu 5 dni - w b. zaborze rosyjskim właściwemu urzędowi akcyz i monopolów, zaś poza siedzibą tego urzędu właściwemu inspektorowi kontroli skarbowej, a w b. zaborze austrjackim i pruskim równorzędnym urzędom skarbowym-cały zapas spirytusu i wyrobów wódczanych (likierów, wódek, rumu, koniaku i t. p.), jaki znajdować się będzie u nich w dniu wejścia w życie powołanego na wstępie rozporządzenia Rady Ministrów.

Odbiorcy posyłek spirytusu względnie wyrobów wódczanych, wysłanych przed dniem wejścia w życie powołanego na wstępie rozporządzenia Rady Ministrów, a odebranych po tym dniu obowiązani są zgłosić je powyżej wymienionym urzędom w przeciągu 43 godzin po odbiorze.

Zgłoszenie zapasów ma zawierać dane co do ilości i stopniowości spirytusu, a co do wyrobów wódczanych ilość i pojemność naczyń zawierających te wyroby i ogólną ilość litrów bieżących, dalej miejscowość i miejsce przechowania zapasów.