Wykonanie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 marca 1923 r. o podwyższeniu podatku spożywczego od cukru na obszarze Rzeczypospolitej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1923.32.214

Akt utracił moc
Wersja od: 28 marca 1923 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SKARBU
z dnia 27 marca 1923 r.
w przedmiocie wykonania rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 marca 1923 r. o podwyższeniu podatku spożywczego od cukru na obszarze Rzeczypospolitej,

Na mocy § 7 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 marca 1923 r. o podwyższeniu podatku spożywczego od cukru na obszarze Rzeczypospolitej (Dz. U. R. P. № 32, poz. 211) zarządza się co następuje:
Dodatkowemu podatkowi spożywczemu w kwocie 90.000 mk. (dziewięćdziesiąt tysięcy marek) od 100 kg. podlega wszelki cukier buraczany względnie trzcinowy w stanic naturalnym, jak i przerobiony na t. zw. przetwory cukrowe t. j. cukierki, karmelki, czekoladę, miód sztuczny, marmeladę, likiery.
Zawartość cukru w przetworach cukrowych ze względu na dodatkowy podatek spożywczy przyjmuje się:
a)
w miodzie sztucznym na 70%,
b)
w cukierkach nienadziewanych i karmelkach na 60%,
c)
w marmeladzie, czekoladzie i cukierkach nadziewanych na 40%,
d)
w likierach na 25% wagi netto przetworów.
Kto zatem posiada w chwili ogłoszenia rozporządzenia Rady Ministrów z 26 marca 1923 r. o podwyższeniu podatku spożywczego od cukru zapas cukru wynoszący 100 kg. lub więcej przechowany poza magazynami fabryk cukru, obowiązany jest zgłosić go w ciągu 5 dni po dniu ogłoszenia wspomnianego rozporządzenia:
a)
na obszarze b. zaboru austriackiego w najbliższym oddziale kontroli skarbowej,
b)
na obszarze b. zaboru rosyjskiego u inspektora kontroli skarbowej, wreszcie
c)
na obszarze b. zaboru pruskiego kontroli skarbowej w sposób podany w § 6 niniejszego rozporządzenia.
Zgłoszeniu i dodatkowemu opodatkowaniu podlega cały posiadany zapas cukru (§ 1), a nie tylko nadwyżka ponad 100 kg.
Przesyłki cukru (§ 1), znajdujące się w chwili ogłoszenia rozporządzenia Rady Ministrów z 26 marca 1923 r. w transporcie, ma odbiorca w ciągu 5 dni po nadejściu do miejsca przeznaczenia zgłosić celem dodatkowego opodatkowania kontroli skarbowej wymienionej w § 3.
Zgłoszenie należy wnosić w 3 równobrzmiących egzemplarzach, podając w niem:
a)
wagę (netto) cukru podlegającego podatkowi w kilogramach,
b)
gatunek zgłoszonego cukru t. j. czy to cukier w stanie naturalnym, czy też w przetworach cukrowych i w jakich,
c)
dokładne miejsce przechowania zgłoszonego cukru,
d)
imię, nazwisko i miejsce zamieszkania posiadacza cukru.
Kontrola skarbowa przyjmuje wniesione zgłoszenie, wciąga je do założonego na ten cel zapisku, oblicza przypadający dodatkowy podatek od złożonego zapasu, wypisuje na wszystkich 3 egzemplarzach № bieżący zapisku, dzień i miesiąc zgłoszenia zapasu cukru, kwotę przypadającego dodatkowego podatku spożywczego, wreszcie kasę skarbową, w której tenże podatek ma być wpłacony, poczem zwraca 1 egzemplarz zgłaszającemu zapas, drugi egzemplarz przesyła właściwej kasie skarbowej, a trzeci przedkłada do 8 dni po zamknięciu zapisku w drodze służbowej przełożonemu urzędowi akcyz i monopolów (dyrekcji okręgu skarbowego) po uwidocznieniu na nim dokładnej daty i kwoty zapłaconego podatku celem przedłożenia go izbie skarbowej.
Kontrola skarbowa przyjmująca zgłoszenie ma prawo sprawdzić na miejscu, czy szczegóły podane w oznajmieniu zgodne są z prawdą.
Przypadający od zapasów dodatkowy podatek spożywczy ma być wpłacony bezpośrednio do właściwej kasy skarbowej w ciągu 8 dni od dnia ogłoszenia rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 26 marca 1923 r. lub też wpłacony za pośrednictwem Pocztowej Kasy Oszczędności na rachunek tejże kasy w tym samym terminie.

Niezapłacony w powyższym terminie dodatkowy podatek spożywczy od cukru należy ściągnąć w drodze przymusowej w sposób przepisany dla podatków bezpośrednich i to wraz z kosztami i odsetkami zwłoki od dnia płatności.

Grzędy akcyz, i monopolów skarbowych (dyrekcja okręgu skarbowego) uprawnione są do odroczenia na przeciąg 2 miesięcy zapłaty dodatkowego podatku spożywczego od zgłoszonych zapasów cukru w razie okoliczności wyjątkowo na uwzględnienie zasługujących; w tym wypadku jednak zapasy cukru muszą być wzięte pod zamknięcie urzędowe aż do chwili zapłacenia podatku.
Kasy skarbowe obowiązane są pobrać dodatkowy podatek od zapasów cukru i zarachować go na dobro Ministerstwa Skarbu dział VI § 2 poz. 5.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.