Rozdział 5 - Odprawa kwasu octowego. - Wykonanie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 listopada 1922 r. w przedmiocie ujednostajnienia opodatkowania kwasu octowego na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1923.3.14

Akt jednorazowy
Wersja od: 1 stycznia 1923 r.

Rozdział  V.

Odprawa kwasu octowego.

§  35.
Przed wydaniem kwasu octowego z wytwórni, powinien wytwórca wpisać do książki kontroli oznajmienie według wzoru № 1.1.

W oznajmieniu należy wymienić znaki i numera, liczbę i rodzaj naczyń, tarę, wagę brutto i netto, oraz moc kwasu octowego w stopniach wagowych i ogólną ilość przeznaczonego do odprawy bezwodnego kwasu octowego.

§  36.
Urzędnik kontroli skarbowej, uskuteczniający odprawę, sprawdza dane zawarte w oznajmieniu.
§  37.
Naczynia transportowe mogą być zgóry zważone z oznaczeniem tary i wpisane do książki tarowej, podobnie jak to się czyni w magazynach przy gorzelniach.
§  38.
Przy odprawie należy 'sprawdzić wagę conajmniej 5% oznajmionych naczyń; w razie powzięcia wątpliwości, tudzież przy znacznych różnicach - powyżej 2% wagi oznajmionej, należy przeważyć cały transport.
§  39.
Jeśli kwas octowy przeznacza się do celów przemysłowych po odpowiedniem skażeniu, to należy to zaznaczyć w świadectwie przewozowem według wzoru Na 12.

Odnośnie do świadectw przewozowych stosuje się przepisy analogiczne, obowiązujące wzglądem odprawy spirytusu.

§  40.
Przy zauważeniu na dnie zbiorników przewozowych osadu skrystalizowanego kwasu octowego, który po nadejściu do miejsca przeznaczenia nie mógł być stamtąd wybrany, należy ilość tę urzędowo stwierdzić i zawiadomić o tem Urząd Skarbowy w miejscu odprawy, ilość osadu określa się z różnicy wagi przewiezionego kwasu stwierdzonej przy odprawie przy odbiorze przesyłki. Te same formalności zachować należy, w razie zauważenia osadu krystalicznego w zbiorniku przewozowym przy odprawie przesyłki.

Pozycje rozchodowe księgi magazynowej przedsiębiorstwa powinny być ściśle uzgodnione z danemi świadectw przewozowych i z wynikiem urzędowego odbioru przesyłki.