Rozdział 1 - Postanowienia ogólne. - Wykonanie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 22 grudnia 1921 r. w przedmiocie opodatkowania drożdży prasowanych na obszarze b. dzielnicy pruskiej.
Dz.U.1922.11.102
Akt utracił mocI.
Postanowienia ogólne.
Postanowienia ogólne.
W browarach można przerabiać drożdże płynne piwne na prasowane pod warunkiem uzyskania na ten cel pozwolenia władzy skarbowej II instancji i pod warunkiem zastosowania się do ogólnych przepisów i wymagań dotyczących wyrobu drożdży prasowanych.
Wypad spirytusu w gorzelniach drożdżowych podlega ogólnym przepisom o wyrobie spirytusu z uwzględnieniem specjalnych przepisów dotyczących wyrobu drożdży prasowanych.
Okres ruchu winien być oznajmiony i nie może być krótszy niż 3 dni.
Jeżeli te odpadki będą wywożone, wówczas każdy ich transport należy zaksiążkować w książce obrachunkowej z wyznaczeniem ilości wywiezionych odpadków, imienia i nazwiska nabywcy i miejscowości, do której transport wysłano.
O ile odpadki takie będą niszczone, jako nie-nadające się do użytku, wówczas niszczenie ich winno się odbywać w obecności organów skarbowych kontrolujących drożdżownie, które mają spisać akt i dołączyć go do odnośnej pozycji rozchodu książki obrachunkowej. W drożdżowniach, w których odpadki drożdżowe ulegają stale niszczeniu i które posiadają w tym celu odpowiednie urządzenia (odpływy do głównego ścieku i t. p.) nie należy spisywać aktu niszczenia odpadków drożdżowych.