Wykonanie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 listopada 1922 r. o podwyższeniu podatku spożywczego od cukru na obszarze Rzeczypospolitej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1922.104.966

Akt utracił moc
Wersja od: 30 listopada 1922 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SKARBU
z dnia 21 listopada 1922 r.
w przedmiocie wykonania rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 listopada 1922 r. o podwyższeniu podatku spożywczego od cukru na obszarze Rzeczypospolitej.

Na mocy § 5 rozporządzenia Rady Ministrów 2 dnia 20 listopada 1922 r. o podwyższeniu podatku spożywczego od cukru na obszarze Rzeczypospolitej (Dz. U. R. P. № 104 poz. 952), zarządza się co następuje:
Dodatkowemu podatkowi spożywczemu w kwocie 30.000 mk. (trzydziestu tysięcy marek) od 100 kg. podlega wszelki cukier buraczany względnie trzcinowy w stanie naturalnym, jak i przerobiony na t. zw. przetwory cukrowe t. j. cukierki, karmelki, czekoladą, miód sztuczny, marmeladę, likiery.
Zawartość cukru w przetworach cukrowych ze względu na dodatkowy podatek spożywczy przyjmuje siej:
a)
w miodzie sztucznym na 70%,
b)
w cukierkach nienadziewanych i karmelkach na 60%,
c)
w marmeladzie, czekoladzie i cukierkach nadziewanych na 40%,
d)
W likierach na 25%, wagi netto przetworów.
Kto zatem posiada w chwili ogłoszenia rozporządzenia Rady Ministrów z 20 listopada 1922 r. zapas cukru wynoszący 100 kg. lub więcej przechowany poza magazynami fabryk cukru, obowiązany jest zgłosić go w ciągu 5 dni po dniu ogłoszenia wspomnianego rozporządzenia Rady Ministrów z 20 listopada 1922 r.:
a)
na obszarze b. zaboru austrjackiego w najbliższym oddziale kontroli skarbowej,
b)
na obszarze h. zaboru rosyjskiego u inspektora kontroli skarbowej, wreszcie
c)
na obszarze b. zaboru pruskiego kontroli skarbowej w sposób podany w § 6 niniejszego rozporządzenia.
Zgłoszeniu i dodatkowemu opodatkowaniu podlega cały posiadany zapas cukru (§ 1), a nie tylko nadwyżka ponad 100 kg.
Przesyłki cukru (§ 1) znajdujące się w chwili ogłoszenia rozporządzenia Rady Ministrów z 20 listopada 1922 r. w transporcie ma odbiorca w ciągu dni po nadejściu do miejsca przeznaczenia zgłosić celem dodatkowego opodatkowania kontroli skarbowej wymienionej w § 3.
Zgłoszenie należy wnosić w 3 równobrzmiących egzemplarzach podając w nim:
a)
wagą (netto) cukru podlegającego podatkowi w kilogramach,
b)
gatunek zgłoszonego cukru t. j. czy to cukier w stanie naturalnym, czy to w przetworach cukrowych i w jakich,
c)
dokładne miejsce przechowania zgłoszonego cukru,
d)
imię, nazwisko i miejsce zamieszkania posiadacza cukru.
Kontrola skarbowa przyjmują wniesione zgłoszenia, wciąga je do założonego na ten cel zapisku, oblicza przypadający dodatkowy podatek od złożonego zapasu, wypisuje na wszystkich 3 egzemplarzach Na bieżący zapisku, dzień i miesiąc zgłoszenia zapasu cukru, kwotę przypadającego dodatkowego podatku spożywczego, wreszcie kasę skarbowy, w której tenże podatek ma być wypłacony, poczem zwraca 1 egzemplarz zgłaszającemu zapas, drugi egzemplarz przesyła właściwej kasie skarbowej a trzeci przedkłada do 8 dni po zamknięciu zapisku w drodze służbowej przełożonemu urzędowi akcyz i monopolów (dyrekcji okręgu skarbowego) po uwidocznianiu na nim dokładnej daty i kwoty zapłaconego podatku, celem przedłożenia go izbie skarbowej.
Kontrola skarbów przyjmująca zgłoszenie ma prawo sprawdzić na miejscu, czy szczegóły podane w oznajmianiu zgodne są z prawdą.
Przypadający od zapasów dodatkowy podatek spożywczy ma być wpłacony bezpośrednio do właściwej kasy skarbowej w ciągu 8 dni od dnia ogłoszeniu rozporządzenia Raiły Ministrów z dnia 20 listopada 1922 r., lub też wpłacony za pośrednictwem P. K. O. na rachunek tejże kasy w tym samym terminie.

Niezapłacony w powyższym terminie dodatkowy podatek spożywczy od cukru należy ściągnąć w drodze przymusowej w sposób przepisany dla podatków bezpośrednich i to wraz z kosztami i odsetkami zwłoki obliczonemi po 1% miesięcznie od dnia płatności.

Urzędy akcyz i monopolów skarbowych (dyrekcje okręgu skarbowego) uprawniono są do odroczenia na przeciąg 2 miesięcy zapłaty dodatkowego podatku spożywczego od zgłoszonych zapasów cukru wrazie okoliczności wyjątkowo na uwzględnienie zasługujących; w tym wypadku jednak zapasy cukru muszą być wzięte pod zamknięcie urzędowe, aż do chwili zapłacenia podatku.
Kasy skarbowe obowiązane są pobrać dodatkowy podatek od zapasów cukru i zarachować go na dobro Ministerstwa Skarbu dział VI § 2 poz. 5.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.