Wykonanie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 października 1922 r. o podwyższeniu podatku spożywczego od cukru na obszarze Rzeczypospolitej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1922.92.864

Akt utracił moc
Wersja od: 31 października 1922 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SKARBU
z dnia 20 października 1922 r.
w przedmiocie wykonania rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 października 1922 r. o podwyższeniu podatku spożywczego od cukru na obszarze Rzeczypospolitej.

Na mocy § 5 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 października 1922 r. (Dz. U. R. P. № 92, poz. 850) o podwyższeniu podatku spożywczego od cukru na obszarze Rzeczypospolitej zarządza się co następuje:
Dodatkowemu podatkowi spożywczemu w kwocie 10.000 mk. (dziesięć tysięcy marek) od 100 kg. podlega wszelki cukier buraczany względnie trzcinowy w stanie naturalnym, jak i przerobiony na t. zw. przetwory cukrowe t. j. cukierki, karmelki, czekoladę, miód sztuczny, marmeladę, likiery.
Zawartość cukru w przetworach cukrowych ze względu na dodatkowy podatek spożywczy przyjmuje się:
a)
w miodzie sztucznym na 70%;
b)
w cukierkach nienadziewanych i karmelkach na 60%;
c)
w marmeladzie, czekoladzie i cukierkach nadziewanych na 40%;
d)
w likierach na 25% wagi netto przetworów.
Kto zatem posiada w chwili ogłoszenia rozporządzenia Rady Ministrów z 11 października, 1922 r. zapas cukru wynoszący 100 kg. lub więcej przechowany poza magazynami fabryk cukru, obowiązany jest zgłosić go w ciągu 5 dni po dniu ogłoszenia wspomnianego rozporządzenia Rady Ministrów z 11 października 1922:
a)
na obszarze b. zaboru austrjackiego w najbliższym oddziele kontroli skarbowej;
b)
na obszarze b. zaboru rosyjskiego u inspektora kontroli skarbowej, wreszcie
c)
na obszarze b. zaboru pruskiego w kontroli skarbowej, w sposób podany w § 6 niniejszego rozporządzenia.
Zgłoszeniu i dodatkowemu opodatkowaniu podlega cały posiadany zapas cukru (§ 1), a nie tylko nadwyżka ponad 100 kg.
Przesyłki cukru (§ 1) znajdujące się w chwili ogłoszenia rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 października 1922 r. w transporcie ma odbiorca w ciągu 5 dni po nadejściu do miejsca przeznaczenia zgłosić celem dodatkowego opodatkowania kontroli skarbowej wymienionej w § 3.
Zgłoszenie należy wnosić w trzech równo-brzmiących egzemplarzach podając w niem:
a)
wagę (netto) cukru podlegającego podatkowi w kilogramach;
b)
gatunek zgłoszonego cukru t. j. czy to cu- cukier w stanie naturalnym, czy też w prze tworach cukrowych i w jakich;
c)
dokładne miejsce przechowania zgłoszonego cukru;
d)
imię, nazwisko i miejsce zamieszkania posiadacza cukru.
Kontrola skarbowa przyjmuje wniesione zgłoszenie, wciąga je do założonego na ten cel zapisku, oblicza przypadający dodatkowy podatek od zgłoszonego zapasu, wypisuje na wszystkich trzech egzemplarzach numer bieżący zapisku, dzień i miesiąc zgłoszenia zapasu cukru, kwotę przypadającego dodatkowego podatku spożywczego, wreszcie kasę skarbową, w której tenże podatek ma być wpłacony, poczem zwraca 1 egzemplarz zgłaszającemu zapas, drugi egzemplarz przesyła właściwemu urzędowi skarbowemu podatków i opłat skarbowych (inspektoratowi skarbowemu), a trzeci przedkłada w drodze służbowej przełożonej izbie skarbowej po uwidocznieniu na nim dokładnej daty zapłacenia podatku z podaniem numeru kwitu.
Kontrola skarbowa przyjmująca zgłoszenie ma prawo sprawdzić na miejscu, czy szczegóły podane w oznajmieniu zgodne są z prawdą.
Przypadający od zapasów dodatkowy podatek spożywczy ma być wpłacony do właściwej kasy skarbowej w ciągu 8-miu dni od dnia ogłoszenia rozporządzenia Rady Ministrów z 11 października 1922 r.

Niezapłacony w powyższym terminie dodatkowy podatek spożywczy od cukru należy ściągnąć w drodze przymusowej w sposób przepisany dla podatków bezpośrednich i to wraz z kosztami i odsetkami zwłoki obliczonemi po 1 % miesięcznie od dnia zapłaty.

Urzędy skarbowe podatków i opłat skarbowych (inspektoraty skarbowe) uprawnione są do odroczenia na przeciąg jednego miesiąca zapłaty dodatkowego podatku spożywczego od zgłoszonych zapasów cukru w razie okoliczności wyjątkowo na uwzględnienie zasługujących w tym wypadku jednak zapasy cukru muszą być wzięte pod zamknięcie urzędowe, aż do chwili zapłacenia podatku.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie X dniem ogłoszenia.