§ 3. - Wykonanie niektórych przepisów ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1972.40.261

Akt utracił moc
Wersja od: 30 marca 2001 r.
§  3.
1.
W zakładach wymienionych w § 2 ust. 1 nadzorem organów weterynarii nie są objęte sprawy należące do wyłącznej właściwości organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a mianowicie:
1)
kontrola jakości wody używanej przez te zakłady,
2)
nadzór nad produkcją dietetycznych środków spożywczych i odżywek oraz
3)
kontrola przestrzegania warunków określonych w zezwoleniach, wydanych na podstawie art. 5 ust. 1 pkt 2, art. 11 ust. 2 i art. 12 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
2.
Jeżeli środki spożywcze z mięsa ryb, raków, mięczaków, zwierząt rzeźnych, drobiu lub dziczyzny są produkowane lub przechowywane w zakładzie, który ponadto produkuje inne środki spożywcze, a w szczególności konserwy warzywno-mięsne, nadzór nad zdrowotną jakością wszystkich środków spożywczych produkowanych w tym zakładzie może być powierzony organowi weterynarii lub powiatowemu inspektorowi sanitarnemu, stosownie do porozumienia wojewódzkiego inspektora sanitarnego z organem weterynarii stopnia wojewódzkiego.