§ 2. - Wykonanie niektórych przepisów ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1972.40.261
Akt utracił moc Wersja od: 30 marca 2001 r.
§ 2.
1.
Organy weterynarii sprawują nadzór: 1)
nad przetwórstwem rybnym i nad produkcją środków spożywczych z raków i mięczaków w zakładach przetwórstwa ryb oraz w chłodniach składowych przeznaczonych do przechowywania tych środków, 2)
nad warunkami sanitarnymi uzyskiwania mleka w gospodarstwach rolnych i hodowlanych, 3)
nad produkcją środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego:a)
w zakładach przetwarzających mięso, produkujących wędliny i wyroby wędliniarskie, konserwy mięsne oraz uboczne produkty uboju,b)
w zakładach jajczarskich i przetwórstwa jajczarskiego oraz w zakładach drobiarskich,c)
w chłodniach składowych, w których przechowywane są środki spożywcze wymienione pod lit. a) i b) oraz dziczyzna, 4)
nad obrotem mięsa mniej wartościowego w punktach sprzedaży takiego mięsa oraz nad sprzedażą mięsa z uboju gospodarczego, 5)
nad produkcją wyrobów garmażeryjnych w jednostkach organizacyjnych określonych w pkt 1 i 3.2.
Jednostki organizacyjne i miejsca, o których mowa w ust. 1, zwane są dalej "zakładami".3.
Nadzór, o którym mowa w ust. 1, wykorzystywany jest: 1)
w zakładach objętych planem centralnym - przez organy weterynarii stopnia wojewódzkiego, 2)
w pozostałych zakładach - przez organy weterynarii stopnia powiatowegoa przez pracowników zakładów weterynarii upoważnionych przez te organy.
3.
Jeżeli sprawowanie nadzoru określonego w ust. 1 wymaga przeprowadzenia badań, które przekraczają możliwości właściwego organu weterynarii, na jego wniosek badania te wykonuje właściwa stacja sanitarno-epidemiologiczna.