§ 2. - Wykonanie niektórych przepisów ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1972.40.261

Akt utracił moc
Wersja od: 30 marca 2001 r.
§  2.
1.
Organy weterynarii sprawują nadzór:
1)
nad przetwórstwem rybnym i nad produkcją środków spożywczych z raków i mięczaków w zakładach przetwórstwa ryb oraz w chłodniach składowych przeznaczonych do przechowywania tych środków,
2)
nad warunkami sanitarnymi uzyskiwania mleka w gospodarstwach rolnych i hodowlanych,
3)
nad produkcją środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego:
a)
w zakładach przetwarzających mięso, produkujących wędliny i wyroby wędliniarskie, konserwy mięsne oraz uboczne produkty uboju,
b)
w zakładach jajczarskich i przetwórstwa jajczarskiego oraz w zakładach drobiarskich,
c)
w chłodniach składowych, w których przechowywane są środki spożywcze wymienione pod lit. a) i b) oraz dziczyzna,
4)
nad obrotem mięsa mniej wartościowego w punktach sprzedaży takiego mięsa oraz nad sprzedażą mięsa z uboju gospodarczego,
5)
nad produkcją wyrobów garmażeryjnych w jednostkach organizacyjnych określonych w pkt 1 i 3.
2.
Jednostki organizacyjne i miejsca, o których mowa w ust. 1, zwane są dalej "zakładami".
3.
Nadzór, o którym mowa w ust. 1, wykorzystywany jest:
1)
w zakładach objętych planem centralnym - przez organy weterynarii stopnia wojewódzkiego,
2)
w pozostałych zakładach - przez organy weterynarii stopnia powiatowego

a przez pracowników zakładów weterynarii upoważnionych przez te organy.

3.
Jeżeli sprawowanie nadzoru określonego w ust. 1 wymaga przeprowadzenia badań, które przekraczają możliwości właściwego organu weterynarii, na jego wniosek badania te wykonuje właściwa stacja sanitarno-epidemiologiczna.