§ 15. - Wykonanie dekretu z dnia 30 listopada 1945 r. o koncesjonowaniu przedsiębiorstw przemysłu gastronomicznego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1946.12.83
Akt utracił moc
Wersja od: 1 marca 1947 r.
§ 15.
1.
Przed udzieleniem koncesji właściwa władza zasięgnie opinii:
a)
Okręgu Związku Rewizyjnego, jeżeli ubiega się o koncesję spółdzielnia,
b)
Izby Rzemieślniczej, jeżeli o koncesję ubiega się osoba, należąca do cechu cukierników,
c)
Izby Przemysłowo-Handlowej oraz fachowego zrzeszenia zawodowego branży gastronomicznej, należącego do Rady Naczelnej Zrzeszeń Kupieckich R. P., jeżeli o koncesję ubiegają się inne osoby prawne lub fizyczne. Jeżeli ubiegającym się o koncesję jest członek związku zawodowego pracowników tej branży, należy poza tym zasięgnąć o nim opinii związku. Przy ubieganiu się o koncesję na bufety na dworcach kolejowych i lotniczych należy poza tym przedłożyć zgodę właściwych władz na prowadzenie przedsiębiorstwa.
2.
Stowarzyszenia, wymienione w § 12 ust. 1 lit. a) i b), powinny przedłożyć statut zatwierdzony przez właściwe władze, natomiast nie stosuje się do nich przepisu ust. 1.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .