§ 61. - Wykonanie dekretu z dnia 26 października 1950 r. o podatku obrotowym.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1951.35.273

Akt utracił moc
Wersja od: 21 marca 1966 r.
§  61.
1.
Za zakłady gastronomiczne uważa się wszelkiego rodzaju przedsiębiorstwa przemysłu gastronomicznego, jak: restauracje, bary, bufety, paszteciarnie, kawiarnie, probiernie (pijalnie) kawy, mleka, herbaty i wina, cukiernie, winiarnie, piwiarnie, zakłady z wyłączną sprzedażą lodów, pokoje do śniadań, pokoje gościnne, stołówki, jadłodajnie, w szczególności przedsiębiorstwa, na prowadzenie których wymagane jest uzyskanie koncesji na podstawie przepisów o koncesjonowaniu przedsiębiorstw przemysłu gastronomicznego.
2.
Za przedsiębiorstwa przemysłu gospodniego uważa się w szczególności: hotele, pokoje umeblowane, gospody, domy zajezdne i noclegowe.
3.
Za przedsiębiorstwa i imprezy widowiskowo-rozrywkowe uważa się w szczególności: produkcje muzyczne, wokalne i artystyczne, fotoplastikony, pokazy i zawody sportowe, ślizgawki oraz przedsiębiorstwa i instytucje utrzymujące bilardy.
4.
Za pensjonaty uważa się przedsiębiorstwa przemysłu gospodniego wykonujące świadczenia polegające na najmie lokalu lub jego części wraz z umeblowaniem, pościelą, oświetleniem, ogrzewaniem i wszelkimi dodatkowymi świadczeniami, połączonymi z najmem lokalu lub jego części oraz z wyżywieniem.